Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Опасни ли са базовите станции на GSM операторите?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 10.04.2008Коментари ()14454
© Plovdiv24.com
Във връзка с наболелия напоследък проблем относно базовите станции на GSM операторите, Plovdiv24.com потърси официална информация относно нормите в тази насока, които законът е определил. Всеобщо мнение е, че гражданите не знаят напълно правата си и именно поради това решихме да ви запознаем по-детайлно с темата, касаеща здравето на всички ни.

През 1991 година Министерството на здравеопазването е издало Наредба №9 за пределно-допустимите нива на електромагнитни полета в населени територии и за определяне на хигиенно-защитните територии около излъчващите обекти, която по-късно е претърпяла незначителни промени. Допустимите нива на облъчване, посочени в наредбата са в зависимост от честотата на излъчващите антени.

Когато се проектира базова станция, собственикът освен другите документи за строителство, получава от Националния център за опазване на общественото здраве предварителни изчисления за нивото на излъчваните електромагнитни полета и очертания на карта на така наречените хигиенно-защитни зони. Те биват черна, сива и бяла част. Протоколите завършват с текст, който изисква след изграждането на станцията да се направят реални измервания и да се очертаят хигиенно-защитните зони за дадената станция. Според параграф от наредбата съответният мобилен оператор е длъжен да уведоми за резултатите от измерванията Общинския съвет, който от своя страна да информира населението. Нарушителите се наказват по Закона за административните нарушения и наказания.

Редът за издаване на разрешение за изграждане на клетъчна станция изисква собственикът да възложи изготвянето на оценка на рисковете от антената на акредитирана фирма. Без положително становище на фирмата не може да бъде разрешено пускането на станцията.

За изпълнение на предписанията следи РИОКОЗ. Мощността на излъчването е най-слна в порядъка между 30 и 70 метра в посока срещу антената и то в конус от 65 градуса хоризонтално и 7 градуса вертикално, според доц. Мишел Израел от Националния център за обществено здраве. Според него някои клетъчни станции "минават между капките", но 80-90% от тях реално са контролирани.

Антените на клетъчните станции имат вредно лъчение, първо защото излъчват 24 часа без прекъсване, а интензитета е в зависимост от броя на разговорите, които минават през станцията в дадения момент - колкото са повече, толкова е по-голяма интензивността на полето, но не надвишава 20 вата, твърди доц. Мишел Израел. 


Още по темата: общо новини по темата: 59
01.06.2023 »
12.04.2022 »
21.03.2022 »
17.03.2022 »
12.03.2020 »
31.07.2019 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Opasni-li-sa-bazovite-stancii-na-GSM-operatorite-42159
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.