Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
19-годишна студентка се натрови с парацетамол! Едва я спасиха!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:40 / 27.03.2012Коментари ()18104
© Plovdiv24.bg
Лекари от Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Свети Георги" спасиха живота на 19-годишна студентка след изключително тежко натравяне с парацетамол, съобщиха от пресцентъра на болницата. Момичето е прието със сериозна интоксикация от многократно превишена доза на медикамента, каза началникът на клиниката доц. д-р Янко Илиев. Погълнатите таблетки са около 40.

Диагнозата й е тежък токсичен хепатит след съзнателно увеличен прием на лекарството. От 22 години насам това е най-тежкият случай на натравяне с парацетамол, коментира началникът на специализираната клиника. Най-вероятно освен превишаването на дозата от значение е и фактът, че месец по-рано студентката е приемала китайски добавки за отслабване. Те са увредили сериозно вътрешните й органи и по този начин са улеснили влошаването на състоянието на момичето след поглъщането на парацетамола, смятат лекарите.

Без адекватните и навременни комплексни медицински мерки, на пациентката е щяло да се наложи извършване на чернодробна трансплантация. След благоприятното повлияване от медицинската терапия, момичето е било консултирано продължително време и от психолога на Клиниката по токсикология. Този утвърден европейски стандарт наистина оказа положително въздействие върху пациентката и в близките дни тя ще бъде изписана, каза доц. Илиев. 

Той апелира към гражданите да внимават с приема на лекарства - да следят за годността и поеманите количества, за да не се стига до сериозни заболявания като токсичния хепатит и последващите продължителни и скъпоструващи терапии.


Източник: радио "Фокус"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/19-godishna-studentka-se-natrovi-s-paracetamol-Edva-ya-spasiha-339963
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.