Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивчани решават за химна на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:59 / 26.03.2010Коментари ()3271
© Plovdiv24.bg
Дали Пловдив да има изобщо химн, какъв да е той - космонастръхвателен, по думите на Евгений Тодоров, или едно намигване с по-лековато звучене, ще решават пловдивчани. Започва широко обществено допитване до тях коя песен искат за своя древен град.

Въпреки че след месеци работа избрана от Общинския съвет комисия определи свой фаворит - "Химн на Пловдив", предложението няма да влезе директно за утвърждаване в местния парламент.

"Ще предложим всички 43 конкурсни творби на широк дебат, за да се чуе думата на хората", съобщи председателят на Общинския съвет Илко Илиев на специална пресконференция. Пет пловдивските медии засега, сред които и Plovdiv24.bg, стават съидейници в широката дискусия. 

В момента в Plovdiv24.bg създаваме специален модул за химна, за да можете да прослушате, коментирате и оцените всяко едно от предложенията.

След месец и половина първите 12 песни, събрали най-много гласове, ще бъдат представени на концерт в изпълнение на пловдивски детски състави пред публика. Още 15 дни след това ще продължи обсъждането, резултатите от което ще бъдат внесени в местния парламент, за да вземат съветниците окончателното решение да има ли Пловдив химн и кой да е той.

Ако няма достойна песен, не е задължително да има химн. Първите 12 ще бъдат издадени на диск. 20 хиляди лева е наградният фонд, според решението на съвета, 10 хиляди за първо и по 5 хиляди за второ и трето място. Ако в хода на дискусията пловдивчани решат, че не е нужен химн, то може да бъде прието това тяхно желание.

"При обсъждането на избраната песен, в което вече се включиха много от нашите читатели, имаше различни мнения - за, против, градивни критики как чрез известни корекции да бъде подобрена, но повечето държат да чуят всички кандидатстващи песни. Колкото и перфектно да е избраното предложение, пловдивчани няма да го приемат с оптимизъм, ако то им бъде наложено след кабинетен избор", коментира изпълнителният директор на Plovdiv24.bg Кирил Налджиев.

Шефът на дирекция "Култура" Йохан Девлетян препоръча слушателите на песните да имат предвид, че за разлика от първите предложения, където са използвани различни музикални инструменти, включително и синтезатори, поради настъпили промени в условията, последните 12 са изпълнени само от клавир и вокал.



(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 38
14.09.2017 »
11.09.2017 »
03.09.2010 »
04.08.2010 »
04.08.2010 »
08.07.2010 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivchani-reshavat-za-himna-na-Plovdiv-151965
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.