Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ГЕРБ започва процедура по отстраняване на президента
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:57 / 10.03.2010Коментари ()8130
© Plovdiv24.bg
Съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев обяви, че ще започнат процедура за отстраняване на президента Георги Първанов заради разпространената стенограма на разговора му с финансовия министър Симеон Дянков, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Скандалът тръгна от участие на Дянков в телевизионно предаване, където той беше намекнал, че президентът е милиардер.

След поредица от дипломатически сблъсъци и изясняване на позициите, Първанов разпространи стенограма от разговора им, с което, според ГЕРБ, нарушил чл. 32, ал 2 от Конституцията на Република България, който гласи че "никой не може са бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие".

Изпълнителната комисия на ГЕРБ определи поведението на Георги Първанов като безпрецедентна проява на незачитане на граждански и конституционни права и нарушение не само по отношение на вицепремиера и финансов министър. Такова поведение било и изключително лош знак към българското общество и гражданите. Той показвал, че установените от Конституцията на Република България права могат да бъдат нарушавани дори от държавния глава. Този прецедент бил белег за недопустим политически морал и се нуждае от ясна политическа реакция.

Парламентарната група на партията ще обсъди с неправителствени организации и експерти обществените и правни последици от този случай и ще внесе искане в Парламента за започване на процедура по отстраняване от поста на президента Георги Първанов.



Още по темата: общо новини по темата: 5
09.04.2010 »
31.03.2010 »
31.03.2010 »
31.03.2010 »
29.03.2010 »

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/GERB-zapochva-procedura-po-otstranyavane-na-prezidenta-148071
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.