Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Роден е в Пловдив и навърши вече 100 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:25 / 18.10.2022Коментари ()11568
©
Вчера големият сценарист, писател, общественик и хуманист Анжел Вагенщайн навърши 100 години. Внучката му Жаклин Вагенщайн, директор на издателство "Колибри" и на кино-литературния фестивал "Синелибри", който протича в момента и който припомня някои от емблематичните филми на Анжел Вагенщайн, написа в личния си профил във "Фейсбук", че дядо ѝ е обещал да живее 120 години.

"Един век Джеки! Творец от световна величина, огромен талант, непримирим дух с непоклатими хуманни позиции, мъдър, благороден, свободолюбив, с нестихващо вдъхновение и до днес, преминал през възвишени и трагични житейски и исторически моменти, запазил чувството си за хумор, неустоимия си чар и несломимия си характер. Както той казва “да станеш на 100 не е геройство", но всичко друго в живота му е. Едва ли повечето от нас биха имали много възможности да се докоснат до такова “чудо" през неговото приживе. Тъй че ако искате да го уважите, очакваме ви довечера от 18ч. в Дома на Киното. Това, което най-добре говори за него са неговите филми и книги, и те ще бъдат там. Умолявам всички официални лица, институции и съюзи да ме предупредят за присъствието си, за да спазим протокола. За мен е чест и отговорност да съм малка част от века, в който с Джеки сме били заедно на земята. Обещал ми е до 120, а той винаги си спазва обещанията".

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив в семейство на сефарадски евреи. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Вагенщайн става член на РМС на 16 години. Включва се активно в дейността на антифашистка бойна група.

По Закона за защита на държавата е въдворен в "еврейски трудов лагер“ в Македония. Бяга от лагера и става комунистически партизанин. След бойна акция е арестуван и осъден на смърт по Закона за защита на държавата през 1944 година. При бомбардировките над София затворът е частично разрушен, а затворниците са преместени в сливенския затвор. Това забавя изпълнението на присъдата, а смяната на властта в България го спасява.

Завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сценария за филми – игрални, документални и анимационни. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА.

Филмът по негов сценарий "Звезди“ от 1959 година на режисьора Конрад Волф е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. 

Сред най-известните сценарии на Анжел Вагенщайн са тези за филмите:

"Допълнение към закона за защита на държавата“, "Гоя“, "Звезди в косите, сълзи в очите“, "Борис I“ и "След края на света“.

През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал.

През 90-те години се отдава на писателска дейност и публикува романите "Петокнижие Исаково“, "Далеч от Толедо“ и "Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Книгите му са преведени на много езици, включително френски, английски, руски, немски, испански и италиански.



Още по темата: общо новини по темата: 7052
17.05.2024 »
05.04.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/1176 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Roden-e-v-Plovdiv-i-navurshi-veche-100-godini-1432065
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.