Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Голям проблем за присъединяването на Белащица към Пловдив, не стигат подписи
Автор: Диана Бикова 15:30 / 14.10.2022Коментари ()7428
©
Провеждането на референдум в село Белащица за отделяне от община "Родопи" и присъединяване към община "Пловдив" е на косъм да се провали. Спорният момент е дали има достатъчен брой валидни подписи в подписката, научи Plovdiv24.bg.

Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов твърди, че в подписката има много грешки. Били вписани хора, които нямат постоянен адрес в селото, имало дублирани подписи, сгрешени ЕГН. Подписката е била предадена в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" - София, за да извърши проверка на имената. "Не знам как така в Общински съвет - Пловдив е представено предложение за обсъждане и за гласуване без да е направена проверка" - чуди се Михайлов.

"Решението на Общински съвет - Пловдив е за принципно съгласие. По закон, нямам ангажимент да извършвам проверка на подписката. Веднага съм изпратил  подписката за проверка в ГД ГРАО, но към момента на провеждане на сесията нямаше отговор. За собствена информация направих справка в избирателните списъци от последните два избора в село Белащица и видях, че гласуващите са около 1700. В подписката има около 490 подписа, което е повече от 25%" - коментира председателят на ОбС - Пловдив инж. Александър Държиков

От служба ГРАО към община "Родопи" съобщиха за Plovdiv24.bg, че към 19 септември 2022 г. постоянен адрес в селото имат 2092 жители. Проверка на медията ни в избирателните списъци от последните избори на 2 октомври 2022 г. установи, че с постоянен адрес в Белащица са 1776 души, и още 10 допълнително вписани. 

Според кмета Павел Михайлов проверката на ГД ГРАО към МРРБ е установила редица нарушения и не е достигнат необходимия минимум подписи. Той не посочва конкретна цифра на валидни подписи, но наши източници твърдят, че са 418 при необходими 430.

Към 2 септември 2022 г. по постоянен адрес в Белащица живеят 1730 души. По закон 25% се изчисляват към датата на обявяване на Инициативния комитет за отделяне, което стана на 24 юни 2022 г., обясни председателят му Павел Гимишев.  Подписите са 490, което е с 60 повече от изискуемите 430. 

"Кметът на община "Родопи" си прави свободни съчинения, нищо че е юрист. Оспорва подписката и твърди, че 200 подписа са неистински. По закон, в 3-дневен срок след депозиране на искането са длъжни да изпратят подписката в ГРАО София за проверка, а при констатиране на нередности ни се дава един месец да ги отстраним" - коментира Гимишев. 

Той допуска да има грешки, защото в подписката са се включили и възрастни хора, които може да забравили да попълнят адреса си или да объркат полето за подпис. Може да са се включили и хора, които живеят в Белащица по настоящ адрес. 

"До 24 октомври Общински съвет - Родопи трябва да внесе за разглеждане нашето искане за провеждане на референдум. Ако Родопи не се произнесат, на база на решението на Общински съвет - Пловдив, областният управител трябва да насрочи дата за референдума" - допълни Гимишев. 

Възмутен е, че на днешната сесия на ОбС - Родопи е гласувано допълнително материално стимулиране за всички кметове в общината, без кмета на Белащица. Общинският кмет обяснил, че не е включен, защото се подписал в подписката и е написал становище.

"Това е подсъдно, защото никой няма право да разгласява подобни данни. А становището му е, че референдумът е най-демократичният начин хората да изразят мнението си. Дискриминира се кметът на Белащица" - заяви председателят на Инициативния комитет.

Какво казва законът

ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНО-ТЕРИТОРИАЛНОТО УСТРОЙСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:

Чл. 28. (1) (Изм. - ДВ, бр. 154 от 1998 г., предишен текст на чл. 28 - ДВ, бр. 57 от 2000 г.) Промяна на границите на община, поради отделяне на населено място и присъединяването му към съседна община на територията на една област, с която има обща граница, се извършва след провеждане на местен референдум по следния ред:

1. искане за провеждане на референдум за отделяне на населеното място от съответната община и присъединяването му към съседна община, изразено чрез подписка от най-малко 25 на сто от избирателите на населеното място до съответния общински съвет; искането се придружава с аргументирано становище на кмета на населеното място, което се изпраща на заинтересуваните общински съвети;

2. общинските съвети в едномесечен срок се произнасят задължително с мотивирано решение относно исканата промяна и го изпращат на областния управител;

3. областният управител в двуседмичен срок проверява законосъобразността на искането и на решенията на общинските съвети;

4. при положително решение на общинския съвет на приемащата община областният управител в двуседмичен срок предлага на общинския съвет на общината, от чиято територия се иска отделянето, да приеме решение за произвеждане на референдум в съответното населено място;

5. референдумът се произвежда при условия и ред, определени със закон;

6. при положителен вот на избирателите областният управител в едномесечен срок внася писмен доклад в Министерския съвет относно исканата промяна;

7. Министерският съвет приема решение, с което предлага на президента на Република България да утвърди исканата промяна.


Още по темата: общо новини по темата: 147
07.05.2024 »
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Golyam-problem-za-prisuedinyavaneto-na-Belashtica-kum-Plovdiv-ne-stigat-podpisi-1427857
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.