Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Турция не била родина, а прародина за Мустафа Карадайъ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:02 / 10.06.2021Коментари ()1989
©
Некоректен превод на думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на негова среща в Турция е в основата на острите политически реакции в България през последните два дни, пише в свой материал Анадолската агенция, цитиран от btv.

Става дума за казаното по време на срещата с председателя на парламента Мустафа Шентоп.

"Тази земя (визира се България) е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата майка родина. Останахме след Османската империя, нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи". Toва са думите на Карадайъ.

Поради смесване на турските понятия за родина и прародина (т.нар майка родина) се стигна до объркване не само в медиите, но и по високите етажи на държавата, става ясно от публикацията, в която случаят е обяснен в детайли.

Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието Родина и в какъв контекст го употребява, заяви вчера пред журналисти президентът Румен Радев. Преди него в медиите у нас беше тиражиран превод, от който Карадайъ излиза, че говори за Турция като за родина, а не като за прародина. Това стана повод и за протест на ВМРО пред централата на ДПС.

Според държавната информационна агенция на южната ни съседка целият скандал е бил използван от черната пропаганда на расистките и ултранационалистически партии преди предстоящите парламентарни избори


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Turciya-ne-bila-rodina-a-prarodina-za-Mustafa-Karadaiu-1093213
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.