Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Правителството излива милиони в Пловдив, екозаводът пред пуск, приемаме 100 000 тона софийски боклук
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:58 / 24.08.2009Коментари ()6979
© Plovdiv24.bg
Кметът показва комплексното разрешително за екозавода
14,5 милиона за изграждането на връзката Модър-Царевец, 4 милиона и 300 хиляди лева за почистването на коритото на Марица, около 10 милиона за рекултивирането на сметището в Цалапица, както и поетият ангажимент за увеличаване на капацитета му - това са постигнатите договорености между Пловдив и правителството на специална среща в петък със заместник-екоминистъра Евдокия Манева и хора от финансовото министерство, съобщиха областният управител Иван Тотев и кметът Славчо Атанасов на официална съвместна пресконференция днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Комплексното разрешително за екозавода показа пред всички журналисти кметът. Още от 24 юли то е отлежавало в касата му, за да изтекат всички срокове за възможно обжалване, което се е случило миналия четвъртък. За да заработи новото предприятие, са нужни само още 15-20 дни, за да излезе и акт 16. До края на септември Атанасов очаква заводът в Шишманци да бъде официално открит.

"Това е ключовият документ, с който заводът ще може да заработи. Такъв документ се издава за първи път в България, защото се отнася за първото подобно екологично съоръжение в страната. Само процедурите по закон са 11 месеца", подчерта кметът.

Пловдив е в състояние при новата ситуация и срещу предоставените около 25 милиона лева да помогне за втори път на София, а и на други общини, ако се наложи, тъй като след три месеца България ще трябва да плаща на ден по 50 хиляди евро за "незаконната" според европейските стандарти смет.

"В момента сметището в Цалапица разполага със свободен капацитет за 417 хиляди тона отпадъци, но според проектните му възможности и след поетия ангажимент от правителството той може да нарасне с още 1 200 000 тона. Столичните бали са стари, на повече от 3 години, когато бе спряна тази технология и те ще отиват именно в Цалапица, защото екозаводът е предназначен за свежи отпадъци", поясни главният експерт по екология Лилия Таскова. Още днес тя и заместник-кметът Георги Титюков ще бъдат изпратени от Славчо Атанасов като делегация в София, за да уточняват детайлите в преговорите.

Иван Тотев е категоричен, че парите за Марица ще пристигнат максимално бързо, до месец-два. Средствата за проекта Модър-Царевец ще бъдат заложени в републиканския бюджет за следващата година и той се надява още преди края на сегашния кметски мандат съвместно с Атанасов да прережат лентата при официланото откриване на съоръжението. Тотев подчерта, че Славчо Атанасов е сключил добра сделка за Пловдив с приемането на допълнителния софийски отпадък, за който София също ще си плаща.

"Ще искаме още много неща от държавата за Пловдив. Освен, че приемам Модър-Царевец като свой личен ангажимент, сред другите ми първостепенни задачи ще бъде реконструкцията на Околовръстното и пътят Пловдив-Асеновград", заяви той.

След осезателния дух на добронамереност между двамата пловдивски лидери, те се оттеглиха, за да обсъдят на чаша кафе следващите добри дела за града.


(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 152
28.11.2013 »
30.11.2012 »
28.11.2012 »
28.11.2012 »
26.11.2012 »
13.11.2012 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pravitelstvoto-izliva-milioni-v-Plovdiv-ekozavodut-pred-pusk-priemame-100-000-tona-sofiiski-bokluk-106376
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.