Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Имат ли кураж управниците на Пловдив да тропнат по масата и да поискат закриване на общините "Родопи" и "Марица"?
Автор: Диана Бикова 09:00 / 09.10.2020Коментари ()34656
©
Когато на 17 ноември 1987 г. е обнародван Указ № 3182 за обособяването на общините "Марица" и "Родопи", мнозина кореняци пловдивчани са се радвали, че селяните остават извън областния град в техните си селски общини. 33 години по-късно проблемите на Пловдив са в пъти по-големи от проблемите на отцепените общини. Притиснат от границите си, градът-община се задъхва от все повечето прииждащи хора, които намират смисъл да живеят в голямо населено място, но  работят извън него. 

Лишен от територия, Пловдив, вместо да е лидер по брой инвеститори, се задоволява с факта да казва, че в околностите му се намира първата и най-голяма в страната икономическа зона. Само че заводите са на територията на общините "Марица", Куклен и Раковски. Не бива да забравяме, че община "Марица" и в момента е в топ 10 по привличане на инвестиции и с най-голям брой проекти с еврофинансиране. 

Изначално сбърканите административно-териториални промени са на път да превърнат Пловдив от красив жив организъм в отблъскващ, прашен, мръсен  мегаполис. Чарът на града на седемте тепета помръква, а управляващите нямат смелост да ударят по масата и да поискат законодателна промяна. Нямат кураж да кажат, че царят е гол. 

Дрехите за Пловдив са отнетите територии. Фантастика е, че градът ще се развива като сити и ще се издържа от данъците, които високотехнологичните компании ще плащат тук. Сега се говори за агломерация с център Пловдив. Агломерация по българските географски ширини е мираж и може да съществува само в документите пред ЕС, както така наречените райони за планиране. Кой все още използва термина "Южен централен район за планиране с център Пловдив"?

Истината е, че, когато след Съединението Пловдив е отстъпил на София правото тя да бъде столица на обединеното отечество, е отстъпил и правото си да продължи еволюцията си в правилната посока. Кметът Здравко Димитров в сряда посочи, че София, Варна и Бургас имали в пъти по-големи дългове от Пловдив. И никак не му стана приятно, че независимият съветник Слави Георгиев повдигна темата за държавната помощ за тези три града и че към общините Варна и Бургас има световноизвестни курорти.

"Безспорно е, че Пловдив се увеличава като население, обаче бюджетът на Пловдив не вижда нищо от това. Крайно време е да се вземат крупи мерки, ако трябва всички заедно да отидем да стачкуваме, да затворим магистралата, да се премине към териториални промени. Ако искаме да инвестираме, което да ни връща повече пари в бюджета, не може да стоим повече в тази територия" - заяви Георгиев по време на общинската сесия.

Стефан Послийски от ВМРО прогнозира, че до три години населението на Пловдив ще стане 600 000 - 700 000 души, но пловдивчаните ще продължат да са 350 000. "Тези хора не плащат данъци тук. Ние ще правим инфраструктура за коли с други номера, не пловдивски. Това е един от най-важните моменти - как да направим така, че да повишим данъците на този град, защото реално те ще станат двойно, но половината няма да плащат" - заяви съветникът. 

"Времето на жителството е минало" - репликира кметът Здравко Димитров. Да, но е въпрос на чест администрацията на града-община Пловдив е да измисли, предложи и наложи такъв механизъм, че градът да не страда.

Истинският дебат за Пловдив е за разширението му и тогава в Общинския съвет може да се разисква развитието му, смятат съветниците Георги Колев и Владимир Кисьов.

Темата за териториалните граници на Пловдив най-вероятно ще продължи да се разисква и занапред, когато става дума за пари.



Още по темата: общо новини по темата: 147
07.05.2024 »
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница

Още новини от Аналитични новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/analizi/Imat-li-kurazh-upravnicite-na-Plovdiv-da-tropnat-po-masata-i-da-poiskat-zakrivane-na-obshtinite-Rodopi-i-Marica--1007847
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.