Разкриват 6 нови дуални паралелки в Пловдив, за пръв път в България и по полиграфия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:26 / 17.05.2018Коментари ()9888
© Plovdiv24.bg
Шест нови паралелки по дуално обучение ще бъдат разкрити в Пловдив през учебната 2018/ 2019 година. Това заяви зам.-кметът Стефан Стоянов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Тези паралелки са разпределени в професионалните гимназии по механотехника, по транспорт, по електроника и електротехника, по вътрешна архитектура и дървообработване.

Именно в гимназията по вътрешна архитектура и дървообработване през предстоящата учебна година ще бъдат разкрити три нови дуални паралелки, като една е полиграфия. Такава паралелка в България няма, има полиграфия в София, но тя не е дуална.

Градоначалникът Иван Тотев допълни, че паралелката се разкрива изцяло по инициатива на местния бизнес. 9 са фирмите, които са поискали и стоят зад паралелката.

"Работим в посока промяна на мисленето на родителите, че обучението в професионални гимназии не е така престижно", допълни кметът.

Все по-голям интерес има към дуалното обучение и все повече компании се включват. От местната администрация финансират всяка паралелка с 3 хил. лева и планират тази субсидия да се увеличи. За всяка паралелка са предвидени 26 места. Между 20 и 26 юни е срокът за подаване на документи.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Razkrivat-6-novi-dualni-paralelki-v-Plovdiv-za-pruv-put-v-Bulgariya-i-po-poligrafiya-791655
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.