Мозайките на Филипопол са в списъка на ЮНЕСКО! Кметът: Това е значима новина за цяла България
Автор: Мариана Панчева 19:55 / 02.04.2018Коментари ()12739
©
Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол е включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. Това обявиха от Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО в писмо до министъра на културата Боил Банов.

"Епископската базилика в Пловдив със запазените в нея мозайки е уникален паметник, с който България се гордее. Включването ѝ в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив - един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство", коментира по този повод министър Банов. По думите му базиликата е сред най-впечатляващите паметниците от Римската епоха по българските земи и затова министерството убедено подкрепи инициативата на Община Пловдив и фондация "Америка за България" за включването ѝ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Кметът на Пловдив Иван Тотев пък бе категоричен, че новината е важна не само за Пловдив, но и за България. 

"За Фондация "Америка за България" е привилегия да подкрепи връщането към живот на  Епископската базилика и мозаечните шедьоври на Филипопол, защото вярваме, че са важна част не само от българското, но и от световното културно наследство", посочи на свой ред президентът на фондацията Нанси Шилър. 

"Включването на Базиликата става факт по време на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз и Европейската година на културното наследство и така доказва, че обединяващи за Европа са културата, образованието и общите ни ценности", коментира и българският посланик във Франция Ангел Чолаков.


Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Mozaikite-na-Filipopol-sa-v-spisuka-na-YuNESKO-Kmetut-Tova-e-znachima-novina-za-cyala-Bulgariya-783870
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.