КОЦ Пловдив прави супермодерна патологична лаборатория
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:53 / 13.10.2017Коментари ()9339
©
Супермодерна патологична лаборатория на европейско ниво ще има Комплексният онкологичен център в Пловдив. За целта ще се работи в две посоки. Едната е дооборудване, което да съкрати максимално сроковете за получаване на резултата, важен за правилното поставяне на диагнозата. "Има болници, в които се чака по 10-14 дни, а няма нищо по-страшно за пациентите от неведението. Ние смятаме да съкратим срока до 3 дни за масовите тумори", коментира началникът на отделението по клинична патология д-р Свитлана Бачурска. Следващата посока е оптимизация на работата на лаборантите.

Апаратурата ще отговаря в пълен обем на стандартите за специалността в Европа. Новоизбраният медицински управител д-р Парашкев Цветков вече е дал "зелена светлина" за оборудване с апарат за автоматизирани имунохистохимични и молекулярни изследвания. Те се считат за най-прецизните в диагностично отношение, тъй като показват вида на тумора и доколко е чувствителен на терапията. По този начин хирурзите ще получават най-бързо и качествено оформена диагноза - от една страна, а от друга - онколозите ще имат възможност за персонализиране на лечението на конкретния пациент. Това е следващата стъпка в модернизирането на патологичната лаборатория, с която тя ще отговори на съвременните изисквания на онкологията. 

КОЦ - Пловдив е единствената болница в Пловдив с два гефрирни апарата за експресни изследвания по време на операция. Това дава възможност резултатите на патолозите да излизат по възможно най-бързия начин, въпреки големия обем работа. В отделението работят двама лекари, трима биолози, шест лаборанти. Д-р Бачурска е специализирала в института "Джон Хопкинс", а д-р Десислава Ташкова - в "Кливланд клиник". Получените знания в реномираните болници дават гаранция, че могат да изпълняват световните изисквания на специалността.


Още по темата: общо новини по темата: 194
27.01.2023 »
08.11.2022 »
01.11.2022 »
14.10.2022 »
27.09.2022 »
27.09.2022 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/KOC-Plovdiv-pravi-supermoderna-patologichna-laboratoriya-752483
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.