Шефът на РИОСВ: Трафикът не е определящ за замърсяването на въздуха в Пловдив
Автор: Мариана Панчева 16:47 / 20.01.2017Коментари ()8016
© Plovdiv24.bg
Кога и защо бе преместен пунктът за измерване състоянието на въздуха от кръстовището на бул. "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител" в "Тракия", какви точно показатели следеше този пункт и губи ли Пловдив от реалната картина на състоянието на въздуха след тази промяна, Plovdiv24.bg разговаря с шефа на РИОСВ - Пловдив Стефан Шилев. 

Пунктът до баня "Старинна" е поставен през 2009 година, преместен е през 2015-а, съобщи той. Причините - препоръка за преосмисляне разположението му, за да отговаря той на изискванията в редица наредби. По думите му обаче това, което пловдивчание не отчитат, е, че този пункт е отразявал и продължава да отразява единствено състоянието на транспорта. 

"В община Пловдив има два мониторингови пункта с автоматични измервателни станции. Въпросната от кръстовището до Баня "Старинна" е транспортно ориентиран пункт и показва какво е натоварването от транспорта, отчитайки данни в радиус до 15 метра. Другият пункт, разположен в градинката на парк "Каменица" - е фоново ориентиран и реално е пунктът, който казава има ли замърсяване на въздуха в града", заяви Щилев.

Пунктът на "Каменица" дава данни за състоянието на въздуха в радиус между 100 метра и 2 км и точно той е този, на който пловдивчани трябва да обръщат внимание по отношение реалното състояние на въздуха в града под тепетата. 

"Истината е, че 29 града в България имат замърсяване над нормите - т.е. имат превишения в повече от 35 дни в годината. Наистина - превишенията са си превишения. Не трябва обаче да си затваряме очите за реалната причина. 

Специално в Пловдив тя е използването на твърдо гориво - дърва и въглища през есенно-зимния период (основно през декемри, януари и февруари)", обясни шефът на РИОСВ. 

И понеже през летните месеци не се отчитат завишения на нормите за качествето на въздуха, това е показателен факт, че трафикът не е определящ фактор за замърсяването на въздуха, макар да допринася за това. 

Шилев сподели обаче, че не е лоша идея за успокоение на пловдивчани и на повече места в града да бъдат разположени измервателни пунктове, включително и на кръстовиещето на "Шести септевмри" и "Цар Борис Трети Обединител". 

Как може да се подобри качеството на въздуха в града под тепетата и възможно ли е тази битка да бъде спечелена, вижте в прикаченото видео!

Припомняме, че за да подобри качеството на въздуха в Пловдив, Общината очаква откриване на мярка по ОП "Околна среда", касаеща чистотата на въздуха. Това трябва да стане в края на тази година. По нея гражданите чрез Общината могат да кандидатстват за поставяне на филтри на комините си.




Още по темата: общо новини по темата: 376
11.04.2024 »
11.04.2024 »
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Shefut-na-RIOSV-Trafikut-ne-e-opredelyasht-za-zamursyavaneto-na-vuzduha-v-Plovdiv-699127
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.