Започва разкриването на северната част на Голямата базилика, кметът: Проектът е със световно значение!
Автор: Мариана Панчева 12:37 / 20.05.2016Коментари ()11486
©
Меморандум за разбирателство между Община Пловдив и Фондация "Америка за България" за пълното разкриване и експониране на Голямата базилика бе подписан днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Днес е хубав ден, защото даваме старт на един проект, който ще заеме централно място в програмата на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 година. 

Това е проект със световно значение. Още на старта му видяхме, че се захващаме с нещо много голямо. С добрата работа на археолози и реставратори ние - особено новите поколения, успяхме да осъзнаем какво богатство имаме под краката си", заяви кметът Иван Тотев, минути преди да постави подписа си на меморандума.

Освен пълното експониране и разкриване на базиликата ще бъде създадено и ново площадно пространство, а целият обект ще бъде функционално свързан с Малката базилика, с Одеона и северната страна на Римския форум, както и с улицата и културния център "Тракарт". 

"Голямата базилика ще е на пешеходно разстояние до всички атракции, които туристите трябва да видят, ще увеличи времето на престоя им и ще направи Пловдив много по-видим на картата на градовете със световно историческо и културно наследство", коментира още кметът. 

Същинската работа по обекта вече е започнала, археолозите са на Голямата базилика от година, до момента са разкрити и се реставрират близо 1400 квадратни метра мозайка, очаква се общият им обем след края да е около 2000 квадратни метра. 

Разкриването на северната част започва през юни. Това обаче ще наложи промени в организацията на движението, които ще бъдат своевременно оповестени, заяви Тотев. 

Улицата (т. нар. "ръкав"), свързваща бул. "Княгиня Мария Луиза" и "Цар Борис Трети Обединител" ще бъде затворена за движение, автобусите по линия 9 ще минават по ул. "Капитан Райчо", за движение и отпушване на трафика ще отвори ул. "Света гора". 

Финансирането от фондация "Америка за България" е в размер на 4 885 000 лева, Общината също се ангажира с обща инвестиция в размер на около 4 млн. лева, като близо 1 милион вече са изхрачени за закупуване на два терена край обекта, парите ще са също за укрепване, за подпорни стени, както и за оформяне на площадното пространство, което ще бъде част от общинската програма.




Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zapochva-razkrivaneto-na-severnata-chast-na-Golyamata-bazilika-kmetut-Proektut-e-sus-svetovno-znachenie-642002
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.