Археологически сезон 2014 в Пловдив стартира през май, вижте какво предстои
Автор: Мария Морунова 09:35 / 17.03.2014Коментари ()5849
©
В началото на месец май археологическите проучвания на разкопките пред Пощата ще започнат. Това заяви зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Той обясни, че в момента се подготвят документите, паралелно с това е подписан и граждански договор с Елена Кесякова като ръководител на проекта на пл. "Централен", или т. нар. Западна порта.

"Планът ни е в началото на май да започнем. Предвидили сме до края на октомври да приключим с този обект както с археологическите проучвания, така и със заснемането, т. е. изцяло да го приключим и да го подготвим за социализиране към проекта за новата визия на пл. "Централен". Към момента основната ни задача е да проучим последното археологическо ниво, което означава да влезем до тракийския пласт, ако го има, това трябва да се установи тази година, и да се консервира добре мястото", коментира Стоянов.

Зам.-кметът каза също, че от гледна точка на проучвания тази година на Пловдив не предстои нещо друго освен довършването на разкопките пред Пощата.  

"Основната идея е да покажем какво е представлявал античният град. Тук вече изцяло е работа на архитектите и проектантите да преценят как по най-добрия начин тези разкопки да станат видими и атрактивни. Един хубав музей на открито, разбира се, с елементи, които ще бъдат скрити на първо четене от погледа, но с няколко галерии, които да се организират като музеи и изложбена площ.

Обектът е много интересен, археолозите го наблюдават с огромен интерес. Излязоха много артефакти по време на разкопките през всички години. Само от Западната порта излязоха около няколкостотин монети. Било е търговското място и е нормално, но също се откриха части от ВиК система и канализация, обществена тоалетна на входа на площада. Това е добре урбанизирана градска структура", завърши Стоянов.



Още по темата: общо новини по темата: 266
22.02.2024 »
24.09.2023 »
18.06.2023 »
29.04.2023 »
04.07.2022 »
19.04.2022 »
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Arheologicheski-sezon-2014-v-Plovdiv-startira-prez-mai-vizhte-kakvo-predstoi-484172
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.