Новите собственици ще засипят с пясък Римския форум
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:22 / 09.02.2005Коментари ()2909
С възглавница от пясък ще бъде покрит Римският форум. Това предвижда проектът за спасяване, внесен в общината от новите собственици на терена - строителните компании "Сиенит инвест", "Нов форум" и "Полет 2000". Дебелият слой пясък ще позволи движението на строителни машини, без да бъдат увредени археологическите находки. Сградата на бъдещия културно-информационен и търговски център ще се вдигне на пилони и ще бъде на две нива - едното с два, другото с четири етажа, като най-високият ще бъде скосен. Идеята за подземен паркинг, който би увредил безвъзвратно ценните останки, е окончетелно изоставена.

Новите собственици са придобили терена чрез изкупуване на "Младост алфа" ЕООД от "Банк Аустрия кредитанщалт лизинг". Това съобщи управителят на "Сиенит инвест" Пламен Панчев. Стойността на покупката е 1.5 млн лв., което включва платените на общината при първата продажба на терена от близо 6 дка 1.24 млн лв плюс разходите, направени от австрийската компания досега. Според Панчев досегашният собственик се е отказал от терена заради забавянето на реализацията на проекта.

Както е известно, прокуратурата разследва сделката с Римския форум, а неговата препродажба беше очаквана стъпка. Дружеството "Младост алфа" е регистрирано в Софийски градски съд и покупката на терена е единствената сделка, реализирана от него. Разкопките на форума са възложени с договор на "Сиенит" от "Биохим лизинг България" ООД - дъщерна фирма на "Банк Аустрия кредитанщалт лизинг".

Ако съдът отмени първоначалната сделка за Римския форум, новите собственици ще имат право да поискат парите си обратно, както и да получат от общината компенсации за пропуснати ползи.

Вчера стана ясно, че Министерството на регионалното развитие също ще атакува пред съда продажбата на терена от общината.


Още по темата: общо новини по темата: 46
12.03.2024 »
23.02.2023 »
21.02.2023 »
21.02.2023 »
20.02.2023 »
27.12.2022 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Novite-sobstvenici-shte-zasipyat-s-pyasuk-Rimskiya-forum-4445
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.