Президентът в Пловдив: България е на първо място в Европа по брой изоставени деца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:17 / 10.05.2012Коментари ()5682
"6222 деца живеят в 127 социални дома в страната, а България е на първо място в Европа по брой изоставени деца", каза днес по време на посещението си в Пловдив президентът Росен Плевнелиев. Това предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Преди да бъде посрещнат пред община Пловдив от кмета Иван Тотев и областния управител, Плевнелиев се срещна с екипа и ръководството на МБАЛ-Пловдив, където на среща са обсъдиха добрите практики и превенцията на изоставянето на новородени деца в Пловдив. След това президентът разгледа Дома за медико-социални грижи и поздрави екипа за добрите резултати, постигнати в реформата по деинституционализация на деца.

Президентът, кметът и областният разговаряха близо час в кабинета на градоначалника, като на закритата за медиите среща присъстваха и зам.-кметовете на община Пловдив. 

На официалната пресконференция в Заседателната зала на общината Плевнелиев поздрави фондация "За нашите деца" за показаните резултати по пилотния проект, свързан с деинституционализация на изоставените деца и добрата им работа съвместно с МБАЛ-Пловдив и Дома за медико-социални грижи. 

"Досега по този въпрос в държавата се е работило на парче. Просто са се давали едни пари на едни приемни семейства и нищо повече. Тук, в Пловдив, виждаме коренно различна визия. Свидетели сме на много активна работа, а резултатите са впечатляващи - до 80% стига процентът на децата, които вместо да бъдат изоставени, остават в семействата си", каза още президентът.

Стана ясно, че през 2011 г. в такива социални домове са настанени 2508 деца, а към момента броят на живеещите там бебета е 2319. Над 98% от децата имат едни или двама родители.




Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Prezidentut-v-Plovdiv-Bulgariya-e-na-purvo-myasto-v-Evropa-po-broi-izostaveni-deca-350825
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.