Търсят българския Бил Гейтс още от детската градина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:20 / 01.12.2011Коментари ()2983
© Plovdiv24.bg
Промени в обучението на децата още от детската градина ще помогнат сред тях да се открият бъдещите ИТ спецове, които да дърпат икономиката ни напред и един ден да можем да се похвалим с мениджъри и специалист от ранга на Бил Гейтс и Стив Джобс. Това предлагат от Българската асоциация по софтуерни компании (БАСКОМ), която вчера навърши 10 години от създаването си.

"Предлагаме въвеждането на общообразователни учебни програми в ранна възраст за развиване на логическо мислене и социалните умения," каза Явор Джонев, член на Управителния съвет и ръководител на работната група по "Образование" към БАСКОМ.

Според него софтуерната индустрия у нас е в застой не заради липсата на пазар и клиенти, а поради недостиг на достатъчно образовани специалисти. Джонев твърди, че децата трябва да започнат да формират уменията си по информационни технологии и други ключови компетенции още в детската градина. Според експертите са необходими спешни образователни реформи, за да се справим с липсата на квалифицирани кадри в IT сектора.

Асоциацията предлага и създаването на тристранен обществен съвет, в който да участват правителството, университетите и технологичният бизнес. В тази IT тристранка ще бъде обсъдена необходимостта от промени в образователната система.

,,Целта е специалисти, които излизат от университетите, да са адекватни на изискванията на бизнеса. Това ще помогне както за тяхната по-успешна реализация, така и за повишаване на общата конкурентоспособност на бранша.

"През последните години софтуерната индустрия у нас се наложи като успешен сектор, който дава висока добавена стойност и спомага за смисленото развитие на специалистите, които работят в него. " заяви Георги Брашнаров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ. Той допълни, че много от българските софтуерни компании са конкурентни на световно ниво и работят по проекти за едни от най-големите организации в САЩ, Западна Европа и Азия. От асоциацията заявиха, че ще насочат усилията си да върнат българските специалисти, които в момента работят зад граница. Заради липсата на достатъчно кадри в бранша, те предвиждат и набирането на чужди специалисти.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Tursyat-bulgarskiya-Bil-Geits-oshte-ot-detskata-gradina-309339
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.