Съседи на рухналата къща: Слава богу, че се размина без жертви
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:58 / 10.09.2010Коментари ()3135
От ранни зори служителите на "Чистота" досъбарят самосрутилата се вчера къща на ул. "П. Р. Славейков" 46 в Стария град. Започнаха с ръчно разчистване на покрива, предаде репортер на Plovdiv24.bg. След като приключат с втория етаж, щели да дойдат булдозерите.

Нито кметът Славчо Атанасов, нито някой друг от общината дойде на място, за види с очите си какво става. Интерес проявиха единствено журналистите и съседите.

"Първия път, когато паднаха части от къщата, току-що бяха минали деца от дом "Мария Луиза". После още на няколко пъти се приземяваха отломки от нея до най-голямото сгромолясване миналата нощ. Години висеше опасно  и над пешеходците, и над преминаващите по улицата автомобили", разказа съседът Еди Мачикян.

"Слава богу, че се размина без жертви", благодареше собственикът на отсрещното заведение Атанас Михайлов, който още не е преживял кошмара от предната нощ. "Родом съм от Стария Несебър. Неслучайно е включен в списъка на ЮНЕСКО. Там се грижим за собствеността си. Стария Пловдив е много по-ценен, но сякаш не осъзнавате това безкрайно богатство", упрекна той и управата, и нехайните собственици.

Години наред се борел за премахването на опасната къща, предлагал сам с още няколко души за своя сметка да я събори, но имал връзка само с един от съсобствениците, някой от другите бил по чужбина и нищо не се получило.

Според Мачикян - както в други държави, въпросът трябва да се уреди законодателно, защото в момента общината няма право да се разпорежда с частна собственост. Наредба в този дух подготвя и общината. "Трябва да имаме законови механизми да се противопоставяме на мундарите, които не се грижат за къщите си в Стария град, не можеш да имаш имот тук и да то оставиш да се руши", смята и кметът Атанасов. 

Кметицата на "Централен" Райна Петрова пък предупреждава, че още 14 къщи са пред самосрутване.




(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 13
20.09.2010 »
10.09.2010 »
09.09.2010 »
09.09.2010 »
09.09.2010 »
13.04.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Susedi-na-ruhnalata-kushta-Slava-bogu-che-se-razmina-bez-zhertvi-190527
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.