Директорката на Руската за новия спортен комплекс: Ще трябва да плащаме
Автор: Диана Бикова 14:45 / 13.12.2022Коментари ()3166
©
Неприятен развой получава хубавата на пръв поглед новина за нов спортен комплекс в Пловдив. Дни след обявяването на избрания изпълнител, директорът на ЕГ "Пловдив Николай Радев, който е общински съветник от "Автентична лява БСП", поиска обяснение от кмета за разпоредителната сделка с дворовете на езиковите гимназии. Заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков по-рано обясни за медията ни, че новият спортен комплекс ще прилича на Младежкия център на Гребната база, но ще е много по-голям.

Ето какви са притесненията на директора на ЕГ "Иван Вазов Вихра Ерамян:

- Г-жо Ерамян, знаехте ли за мултифункционалния спортен комплекс, който предстои да бъде изграден в двора на езиковите гимназии?

- Сега чувам за този център. Не знаем за него и се чудим как е станало, защото и в нашия закон, и в закона за общинската собственост ясно и точно е казано, че тези имоти са ни предоставени на нас за управление. Не мога да кажа как са ни ги взели да се разпореждат с тях.

- Вашата гимназия и ЕГ "Пловдив“, сте спечелили проекти от Министерството на образованието за спортни игрища.

- Така е. Всъщност бенефициент е пак община Пловдив, дирекцията на г-н Стоянов (б.а. - Стефан Стоянов, заместник-кмет “Oбразование, бизнес развитие и европейски политики"). Ние цяло лято работихме и подготвяхме документите. Имаме спечелени проекти за две площадки – една за тях и една за нас. Притеснени сме, че се бавят нещата, че не са пуснати обществените поръчки и, ако мине срока, тези пари няма да ни бъдат оставени, а ще се върнат обратно.

- Какъв е срокът за усвояване на тези средства?

- Срокът е до края на другата година, 2023-а. Нали разбирате, че има проектиране, има избор на фирма чрез обществена поръчка и никой не е казал, че може да стане за един, два или три месеца. Притеснени сме, защото това са пари, спечелени с общи усилия – и на общината, и на нас, училищата.

- Вие бяхте обявили обществена поръчка и за спортна зала. Това е друг, трети спортен обект, нали?

- Да. Парите за тази зала бяха осигурени още преди 6 години, но все се случваше нещо и сега най-накрая ще я започнем. Има спечелил обществената поръчка, има подписан договор и имам уверението, че в най-скоро време ще започне строежът на тази зала.

- Децата сега къде играят физическо? Имате ли физкултурен салон?

- Имаме физкултурен салон, но той е много малък. При 1200 деца, в един час влизат по 5 паралелки. Може да си представите как играят. Никакви условия няма – салонът е 200 квадратни метра, играят пет паралелки, т.е. 150 деца. Значи по един и половина квадратен метър на дете се пада. Е как да спортуват тези деца?! Аз много държа да се спортува както трябва, защото нашите деца учат страшно много, часове наред и след училище. Чужди езици се учат с много часове, и тези деца трябва да използват пълноценно няколкото часа, които законово са дадени в учебния план.

- Ако се изгради спортната площадка по проекта на МОН и се направи спортният комплекс, няма ли да се подобрят условията за спорт на децата?

- Ще се подобрят условията с всичко, което се построи към училищата. Казах ви, че държа много на спорта и когато имаме спортен празник, неколкократно искам да ползвам базата на Младежкия център на Гребната база. 25 лева на час как да ги платя и откъде да ги платя? За всяко нещо, което ползваме извън нашата си база, която си е за училището, ние трябва да плащаме допълнително. Как, откъде да плащаме? Бюджетите ни не са разтегателни!

- Т.е. притеснявате се, че, ако бъде изграден спортен комплекс в двора на гимназиите, по подобен начин ще искат да плащате?

- Да, ще трябва да плащаме. След като никой не е дошъл да ни попита, след като не сме видели кой ще го управлява. По принцип не е редно, противозаконно е, да се дава нещо, което е дадено за управление на нас, на друга структура. Казано е в Закона за общинската собственост: трябва да е с отпаднала необходимостта. Когато е отпаднала нуждата от предоставения имот, тогава може да се отмени заповедта на кмета, с която са ни предоставени на нас за ползване тези имоти.

- Казвате, че се нарушава законът?

- Еми да! Ние искаме както от нас се иска да спазваме закона и другите да го спазват. Интересите на училището и на децата за нас са над всичко. Ние нямаме друга изгода, за да кажат: "Те не искат да има такъв център, защото еди какво си...“. Нас ни интересува единствено децата да могат да спортуват, да имат необходимите условия.

- Ще предприемете ли някакви мерки? От директора на ЕГ "Пловдив“ г-н Радев разбрах, че преди нова година ще се прави първа копка.

- Нямам идея, нищо не знам и не мога да кажа какви са нашите възможности. С него не сме имали възможност да се видим и да изговорим нещата.



Още по темата: общо новини по темата: 17
23.12.2022 »
16.12.2022 »
15.12.2022 »
14.12.2022 »
12.12.2022 »
08.12.2022 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Direktorkata-na-Ruskata-za-noviya-sporten-kompleks-Shte-tryabva-da-plashtame-1494162
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.