Румъния връща полицейския час
Автор: Цвети Тончева 15:47 / 23.10.2021Коментари ()4464
©
Снимка: Ройтерс
Румънското правителство ще въведе отново вечерен полицейски час и ще направи здравните карти задължителни за влизане в повечето обществени места от понеделник, както и ще изпрати учениците във ваканция за две седмици, тъй като се стреми да спре нарастване на случаите и смъртните случаи от COVID-19, пише Ройтерс.

В Румъния, страна от Европейския съюз с около 19 милиона, само 35% от възрастните са напълно ваксинирани срещу COVID-19 в сравнение с ЕС, където  средно ваксинираните са 74%.

Общонационалните мерки, които предимно бяха предприети в градовете с голям брой случаи, бяха одобрени от временното правителство късно в петък.

Румъния отчита рекорден брой ежедневни смъртни случаи и инфекции от коронавирус този месец и болничната система е разтегната до точка на пречупване. Страната има вторият най-нисък процент на ваксинация срещу коронавирус в Европейския съюз, след България.

"Ние сме в бедствена ситуация", заяви заместник-вътрешният министър Раед Арафат в петък. "Виждали сме други страни да преминават през това, когато нямаше налично оръжие, а именно ваксината. "Ние сме в тази ситуация сега, когато имаме ваксината, защото мнозинството от нас отказват да се ваксинират. Тази ситуация можеше да бъде избегната."

Новите мерки ще са в сила 30 дни и включват ограничения за движение на хора след 22 часа и затваряне на магазини и ресторанти от 21 ч. Само хора, които са били ваксинирани, или са се възстановили от вируса, ще имат достъп до повечето несъществени обществени места, с изключение на хранителни магазини и аптеки. Религиозните служби също могат да работят без пропуск. Носенето на маски на обществени места ще стане задължително от понеделник, докато сватбите и други частни събития са забранени.

Правителството също така призовава работодателите да изпратят половината от служителите си да работят от вкъщи.

Малко над една трета от пълнолетното население в Румъния е напълно ваксинирано на фона на недоверие в държавните институции и кампании за дезинформация. Но тази седмица ваксинациите бяха във възход, като хората очевидно реагираха на драматичните новини за пренаселени болници и хора, които умират.

В петък повече от 86 000 души получиха първата си доза ваксина, което е рекорд за един ден в страната.


Още по темата: общо новини по темата: 17028
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница

Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Rumuniya-vrushta-policeiskiya-chas-1140040
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.