Осъдиха таксиметров шофьор, причинил смъртта на пияна пешеходка
Автор: Диана Бикова 07:55 / 25.03.2021Коментари ()3027
© Plovdiv24.bg
Присъда от 1 година и 3 месеца с 3 годишен изпитателен срок за нарушение на Закона за движение по пътищата, при което е причинил смърт по непредпазливост, получи таксиметров водач, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Инцидентът станал на 22 май 2018 г. малко преди 21.50 ч. на бул. "Княгиня Мария Луиза" в Пловдив, пише в обвинителния акт. Според запис на магнитен диск от обаждането до тел. 112 инцидентът е станал на бул. "Източен" 78.

Таксито се е движило със скорост около 57 км/ч., когато внезапно извън пешеходна пътека изскочила 74-годишна глухоняма жена. Водачът спрял незабавно и оказал първа помощ на пострадалата. Свидетели позвънили за линейка и жената била откарана в болница. Въпреки усилията на лекарите, ударената пешеходка починала няколко часа по-късно.

Адвокат Атанас Петров оспори съдебно-медицинската и автотехническата експерзи и поиска вещите лица да бъдат призовани за показания отново заради противоречиви данни в документите и при разпитите им в предишно заседание. Защитата посочи, че има поправки в часовете, отбелязани в медицинската документация и че от приемането на пострадалата в болницата около 22,00 ч. до смъртта й в 2,00 ч. тя е била в противошоковата зала, но в същото време й е правен компютърен томограф на главата. При кръвния тест там е установено наличие на 1.97 промила алкохол. Исканията за нови разпити на вещите лица не бяха приети от съда.

В пледоарията си вчера прокурорът изтъкна, че ако автомобилът се е движил с разрешената за града скорост от 50 км/ч, пътният инцидент е нямало да завърши с фатален край. Обвинителят отчете, че в случая има съпричиняване на птп, тъй като пострадалата не е пресичала на пешеходна пътека и е изскочила внезапно на уличното платно.  

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес. Защо ще бъде обжалвана - гледайте в прикаченото видео.



Още по темата: общо новини по темата: 2
28.01.2021 »
17.08.2020 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Osudiha-taksimetrov-shofyor-prichinil-smurtta-na-piyana-peshehodka-1065831
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.