Увеличават заплатите на общинарите в Пловдив, на някои - повече
Автор: Диана Бикова 08:34 / 02.03.2021Коментари ()8881
© Plovdiv24.bg
Всички синдикални членове на КНСБ, работещи в община Пловдив, ще получат по-голямо от предвиденото 10-процентно увеличение на основните трудови възнаграждания. Това е договорено на среща между представители на местната власт и на синдиката, проведена по инициатива на областния координатор на КНСБ - Пловдив Боян Бойкински, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Експертите на КНСБ са представили анализи на финансовите разчети, според които възможностите за повишение са до 20 на сто. На срещата е постигнато съгласие да не бъдат предприемани съкращения на работещите в администрацията, каквито вероятности съществуваха - коментира пред медията ни Бойкински.

Заплатите в шестте районни администрации и в общинските предприятия се предвижда също да бъдат увеличени с 10 на сто. Синдикатът обаче смята, че общината има финансова възможност да направи по-голямо нарастване на възнагражденията. КНСБ постави като проблем за разрешаване въпроса за разликите в получаваните средни работни заплати по райони. 

За работещите в институциите, предоставящи социалните услуги, увеличението ще е в размер на 5%, заради постигнатото повишение от средно 30% през миналата година. Така средното основно трудово възнаграждение в този сектор трябва да достигне 900 лева. За работещите в услугите "Защитено жилище" към Община Пловдив увеличението ще бъде в 14% .

Медицинските сестри в детско и училищно здравеопазване също ще получават по-високи заплати. В проектобюджета е заложено със задна дата от 1 януари основното възнаграждение да бъде с нови 10 на сто повече, след като миналата година веднъж бе увеличена с десет процента. 

Общинските болници "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон" са в стабилно финансово състояние, което е важна предпоставка за тяхното развитие в насока персонал, възнаграждения и техническа обезпеченост. Това пък е уверил шефът на дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов. Обсъждано е и планираното създаване на общински педиатричен център, което ще бъде от особено важно значение за жителите на община Пловдив.

На срещата е дискутирана възможността за превръщане на директорите на детските градини на територията на община Пловдив във второстепенни разпоредители с бюджетите си по единните разходни стандарти. Областният координатор на СБУ към КНСБ Пенка Калофера е поискала счетоводителите, отговарящи за счетоводното обслужване на детските градини, през определени дни от седмицата да бъдат на разположение на директорите в самите детски заведения. Зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов е обещал да окаже съдействие по въпроса.


Още по темата: общо новини по темата: 54
31.08.2022 »
13.10.2021 »
29.09.2021 »
24.09.2021 »
14.09.2021 »
30.08.2021 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Uvelichavat-zaplatite-na-obshtinarite-v-Plovdiv-na-nyakoi-poveche-1057385
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.