ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
МВР Пловдив: Не ни викайте при леки катастрофи, напълно излишно е!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:11 / 18.04.2015Коментари (8)3386
© Plovdiv24.bg
От сектор "Пътна полиция" Пловдив напомнят: При леки пътнотранспортни произшествия участниците могат да се възползват от възможността за съставяне на двустранен констативен протокол 

От началото на годината до 15 април на територията на град Пловдив са регистрирани 1602 пътнотранспортни произшествия с материални щети, като 1214 от тях са приключили с попълване от участниците на двустранни констативни протоколи, предоставени им от застрахователите при сключена задължителна полица "Гражданска отговорност на автомобилистите в България". 

При голяма част от тези пътни инциденти уврежданията по моторните превозни средства са били минимални - повреди по лаковото покритие или боята, незначителни деформации по броните или вратите, счупени, повредени декоративни лайсни, спукани пластмасови брони, решетки или други козметични детайли. 

Затова не е било необходимо посещение от пътни полицаи, а единствено подаване на сигнал на телефон 112. При катастрофите с материални щети участниците могат да се възползват от възможността да оформят необходимата документация в двустранните констативни протоколи и да пристъпят към информиране на застрахователното дружество за оглед и оценка на щетите, а не да търсят съдействие от полицията и да изчакват продължително време пристигането на екипите. 

По този начин гражданите могат да си спестят време за изчакването на патрулните екипи, особено в случаите на възникнали други спешни задачи - подпомагане на трафика, осигуряване на държавни, обществени, спортни събития и т.н. 

От друга страна, престоят на катастрофиралите автомобили на платното затруднява пътната обстановка в града и създава реална опасност за здравето и живота на участниците, както и предпоставки за възникване на други произшествия.

Припомняме и факта, че след посещение на местопроизшествието пътните полицаи са длъжни да попълнят протокол за ПТП с материални щети и да съставят на виновния водач акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ по Закона за движение по пътищата. 

С тази процедура задължително се отнема контролният талон на виновния шофьор и се връща след заплащане на определена с наказателно постановление глоба в сградата на сектор "Пътна полиция" - Пловдив.

Прилагаме Заповед № 8121з-281/18.03.2015 г. на министъра на вътрешните работи и утвърдени "Правила за организация на дейността на районните центрове 112 по обслужване на повиквания към единен европейски номер 112 и взаимодействието им със службите за спешно реагиране при обслужване на инциденти": При възникнало пътнотранспортно произшествие без пострадали /с материални щети/ информация и сигнали се подават чрез Единен европейски номер /ЕЕН/ на тел. 112 от цялата страна.

Сигналът се приема от дежурен диспечер и се насочва към Регионален център /РЦ-112/, който от своя страна предава съобщението в ОДЧ и/или сектор " Пътна полиция" град Пловдив. От ЕЕН на тел. 112 се получава автоматично генериран номер за регистрация в информационно-комуникационна система, като номерът се съобщава от оператора на обаждащия се.

Подалият сигнал гражданин се уведомява от оператора от тел. 112, че при необходимост от удостоверяване в 7 /седем/ дневен срок може да се яви в съответното РУ МВР /сектор "Пътна полиция"/ за издаване на удостоверителен документ /след подаване на заявление/. 

При ПТП без пострадали /с материални щети/ посещение от автопатрул на служители от сектор "Пътна полиция" се извършва, когато е изпълнено поне едно от следните условия: 

1. Водачите на пътно превозно средство /ППС/ имат спор за вина. 
2. В ПТП участват ППС с чуждестранен и/или с дипломатически номер. 
3. Участвалите ППС са повече от две. 
4. ППС не може да се придвижва на собствен ход. 
5. При съмнение за употреба на алкохол /упойващи вещества/ от водач, както и липса на свидетелство за управление на МПС /липса на съответната категория /. 6. При големи материални щети. 
7. Когато ППС е нанесло материални щети по недвижимо имущество и/или пътни съоръжения. 
8. ПТП е с участие на ППС на МВР, Министерство на отбраната , на чуждестранни военни ППС -преминаващи или пребиваващи на територията на Република България,както и на ППС превозващи ценни пратки и товари. 
9. Един от участниците е напуснал произшествието, а останалите са на място. 

В останалите случаи участниците, след като получат генерирания от ЕЕН /тел. 112 / номер за съобщеното от тях ПТП, попълват бланките на двустранните констативни протоколи, предоставени от застрахователните им дружества, и посещават застрахователя на виновно причинилия ПТП за оглед и оформяне на щетите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 18.04.2015 г.
+2
 
 
Май никой от преждепишещите не се е опитал да вникна в статията. Има упоменати 9 случая при които се посещава ПТП от КАТ. Ако са само ламарини и няма спор за вината и в момента няма свободен екип защо трябва да се чака и да се задръства движението особено пък ако са гадни метеоусловията>? Всичко това са излишни нерви!
+4
 
 
Тези пак бягат от отговорност и искат да скатават.... също като с термина "несъобразена скорост"
+10
 
 
Не ни викайте за леки ПТП-та, не ни викайте, когато наши хора газят деца, не ни викайте, когато цигани ви обират, викайте ни за рушвети и да ви бием пред парламента!
+4
 
 
Тъй ами, лято идва представете си хората таман са се отпуснали в някое кавене, под дебела сянка и дзззъъън - айде на ПТП, че някакви си ахмаци не могат се разбра помежду си. Срамота.
+11
 
 
Не ни викайте, защото не ни се пишат актове. Пореден връх на наглостта! Сега официално се легализира схемата "удряш-бягаш". Малко се стреля в тази държава...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: