ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Липсата на маски в час ще се наказва само в краен случай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:36 / 11.09.2020Коментари (6)4763
© Plovdiv24.bg
Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай, каза пред БНТ заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Тя обясни, че все още се уточняват наредбата и подзаконовите актове, с които родителите могат да поискат децата да бъдат на дистанционно обучение за определен срок от време.

Междувременно, в навечерието на първия учебен ден, в училищата текат последни приготовления за спазване на изискванията на здравното и образователното министерство. Регионалните здравни инспекции ще правят проверки на случаен принцип или при подаден сигнал за нарушение.

“Маските по принцип като изискване и всичко, което е свързано със здравословните условия, е изискване и на Министерство на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са задължителни. Аз мисля, че дори и ние трудно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска", заяви Михайлова.

С промените в закона за предучилищното и училищното образование от една страна по принцип се дава възможност за обучение в електронна среда от разстояние в случаи на дни, които са обявени по обективни причини за неучебни, каза тя.

Също така се дава възможност за ученици до 30 дни по здравословни причини да участват и да се включат в такова обучение, но във връзка с пандемията я има възможността за повече от 30 дни ученици, за които съответно родителите им заявят желание или те самите да се включат в такова обучение, но условията са няколко – на първо място по здравословни причини – на детето и към членове на семейството, с които живее. Това е безусловно, разрешава се от самия директор", каза зам.-министърът на образованието.

Дава се възможност и на тази група родители, съответно ученици, да заявят своето желание, но тук вече имаме разрешителен режим, който ще минава и през Регионалното управление на образованието, за да може да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали ученикът има отношение и към образованието, защото ние трябва да сме максимално обективни, за да разрешаваме такава възможност.

Министърът на образованието каза, че в условията на пандемия възрастова граница не е поставена, защото “това е дневна форма на обучение, но просто разликата е, че в електронна среда, от разстояние, в този случай учениците няма да променят формата си на обучение, те ще се водят ученици на училището, на този клас".

Началниците на регионалните управления и самите директори са информирани, че всички родители, които заявяват своите намерения, трябва да бъдат съответно приети тези заявления, да се обработят, за да може и самото училище да знае, защото трябва едно технологично време.

“И днес могат да подават тези заявления, на този етап заявлението е в свободна форма, те просто само трябва да заявят своето намерение", каза Михайлова.

Личните лекари не са тези, които освобождават учениците, отбеляза тя.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.09.2020 г.
0
 
 
Хайде стига глупости. Кой може да издържи да стои с маска 10 часа? Каквото и да ви кажат няма да се спазва.
0
 
 
Същото важи и за училище "Цар Симеон "във Варна-там директорката написа,че учениците навсякъде трябва да са с маски,това е положението !
0
 
 
В клас маски не се носят. Ако някой желае да си носи.
0
 
 
А на нас вчера на родителската среща ни казаха, че носенето на маски в клас е пожелателно. Задължително е само в общите части - коридори, стол, тоалетни.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: