ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Зима без карантина: ЕС може да вземе пример от Швеция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:13 / 10.09.2020Коментари (0)4247
©
Европа се подготвя за първата пълна зима с коронавируса и втората вълна на пандемията, но е твърдо решена да избегне ново тотално затваряне, подобно на това, което парализира живота на континента през пролетта. Общата карантина струва твърде много на обществото и икономиката, така че политиците търсят аргументи в полза на живота с вируса, вместо да се изолират напълно от него. И ги намират все по-често, съобщава в свой анализ BBC, цитирани от БГНЕС.

Лятното излизане от карантината доведе до увеличаване на броя на инфекциите, но сега няма нито нарастване на смъртността, нито вълна от хоспитализации. Хората са уморени, броят на недоволните и протестиращите срещу противоепидемичните мерки расте. Доходите на бизнеса, населението и държавата падат, а разходите за поддържане на икономиката в изкуствена кома стават непосилни.

Всичко това дава на европейците надежда за зима без карантина, особено като се има предвид, че медицината, гражданите и бизнесът постепенно се адаптират към живота с вируса: носят маски, мият ръцете си, държат се на разстояние и работят от вкъщи. Емоционалните италианци и испанци се държат като резервирани скандинавци и очакват да преминат през втората вълна по шведски начин - без да затварят магазини, кафенета, офиси и граници.

Най-влиятелните политици на континента вече се обявиха срещу новата блокировка: германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.

"Не можем да си позволим да спрем живота в страната, защото карантината има много вредни странични ефекти“, каза Макрон пред списание "Пари Мач“, преди да се срещне с Меркел в резиденцията си на Лазурния бряг. "Не се случва рисковете в обществото да се сведат до нула".

Говорейки с Макрон във Форт Брегансон, Меркел каза, че никой в ЕС не иска повторение на пролетния кошмар, когато 450 милиона души в най-големия политически и търговски съюз на планетата внезапно са разделени и откъснати един от друг.

Като политици ние се стремим на всяка цена да избегнем ново затваряне на границите, каза тя. Но за това трябва да работим заедно.

Поради вируса 27 държави от ЕС не само се затвориха от света, запечатайки Шенгенската зона, но и се оградиха една от друга с бариери на вътрешните граници, които не се помнят от десетилетия. Швеция бе единствената страна от ЕС, в която нямаше толкова крайни мерки.

Хората спряха да пътуват по работа и на почивка, което заедно с други последици от карантината нанесе огромни щети на икономиката на ЕС. По своя размер - 14 трилиона евро годишно, тя е на второ място след американската, а през последните години богатството нараства, макар и бавно. Коронавирусът сложи край на това: тази година спадът ще надхвърли 8%, а в икономиката ще липсват повече от 1 трилион евро.

Разбира се, не е факт, че вирусът ще се върне с нова сила, но предчувствието за втора вълна се засили в Европа с връщането на ученици и студенти в класните стаи и обществения транспорт след шестмесечно прекъсване. И във връзка с предстоящото застудяване, което за първи път във време на относителна свобода ще вкара хората в помещения, където рискът от инфекция е по-висок, отколкото на тераси и тревни площи на открито.

В Италия няма заплаха от общо блокиране, каза той в интервю за Bloomberg и обясни увереността си с факта, че болниците са по-добре подготвени сега, тестовете се правят бързо, средната възраст на заразените е 30, повечето дори нямат симптоми и в края август в реанимация са лежали само 66 пациенти, в сравнение с 4068 в пролетния пик на пандемията.

Неговият германски колега се изрази в същия дух: през зимата и есента Германия ще се справи без засилени мерки.

Разбира се, няма да е необходимо да се въвежда в цялата страна. Ние уверено навлизаме в есенно-зимния период, каза шефът на германското здравно министерство Йенс Шпан.

Главно защото, добави той, през последните шест месеца лекарите и служителите са се научили точно да се борят с епидемията, да изолират огнища.

На всяка цена трябва да избягваме екстремните мерки, които бяхме принудени да предприемем през март и април, защото те са непоносими както от социална, така и от икономическа гледна точка, заяви португалският премиер Антонио Коща в понеделник.

Може би, властите са стигнали твърде далеч, но няма друг изход, сигурен е германският министър Шпан.

Смъртността в Азия и Европа е изчезнала, а заедно с нея и страхът от нова пандемия в мащаба на "испанския грип“ преди век или чумата в средновековна Европа.

Време е да се върнем към нормалния живот, казват недоволните, в противен случай борбата срещу вируса ще причини повече щети, отколкото самият вирус. Санитарни безредици обхванаха цяла Европа, а германците традиционно бяха най-шумните.

Властите отговориха: всичко си има време, първо ще върнем икономиката към живот, децата в училищата, работниците на работа. Ако за това всички трябва да носят маски и да се откажат от купоните, така да бъде, ще глобяваме нарушителите.

Все още трябва да живеем с този вирус дълго време, каза германският канцлер Меркел и припомни, че е по-трудно е да се овладее епидемията през есента и зимата, отколкото през лятото. Проблемът все още е сериозен. Моля, приемете го сериозно, каза Меркел на пресконференция, обяснявайки неотдавнашното решение за затягане на правилата и наказанията.

Нейният австрийски колега Себастиан Курц вярва, че животът ще се върне към предишния си курс до лятото. Въз основа на това как се развива ситуацията в момента, е много вероятно следващото лято да е вече нормално, каза австрийският канцлер и не изключи затягане на някои санитарни стандарти тази седмица. С една цел - да се ограничи пандемията, без да се прибягва до карантина по мартенския модел, каза Курц.

Той беше горещо подкрепен от президента на Франция, която също като Австрия е известна със своите ски курорти и не иска да загуби поредния зимен туристически сезон.

Нашата основна задача е да върнем хората да работят, каза Макрон. Всички наши усилия са насочени към избягване на нова карантина, особено в цялата страна. Научихме се и от опит знаем, че нищо не може да бъде изключено. Но ние правим всичко възможно, за да гарантираме това да не се случи, заключи той.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: