ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 в Пловдив и областтаCOVID-19 в България COVID-19 по Света
Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани:
3356 90 (2.7%) 1825 37 889 1 094 (2.9%) 18 354 43 355 163 1 159 200 (2.7%) 31 907 861
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюГалерииЛичностиСтатистики
Спортните новини: Днес (4) | Вчера (9)
Харчим по 452 лв. за храна на месец, свиваме почти всички разходи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:39 / 08.09.2020Коментари (0)4337
©
Със стотарка свихме разходи заради пандемията. Към второто тримесечие на 2020 г. разходите на лице от домакинството се равняват на 1384 лв. Спрямо предходните три месеца, когато показателят е 1486 лв., е налице спад от 102 лв., показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо същия период на 2019 г. също е отчетено намаление в размер на 1,3%. До юни 2019 г. българинът харчи по 1402 лв., или с 18 лв. повече спрямо сегашния период.

В структурата на разходите най-голям дял заемат храната и безалкохолните напитки (32,7%), за които даваме с 12 лв. повече, или 452 лв. Следват разходите за жилище (17,3%), в това число за вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и пр. За тях отделяме по 240 лв., или с 10,2% повече. За данъци и социални осигуровки харчим 210 лв. Затова и те са на трето място с дял 15,1 на сто. На следваща позиция са разходите за транспорт и съобщения (10,9%), за които си бъркаме в джоба със 152 лв. Спрямо същия период на 2019 г. обаче е налице спад от 7,7% на харчовете за транспорт. Вече даваме и по-малко пари за култура, развлечение и образование – едва 32 лв. спрямо 57 лв. към края на юни 2019 г. Това е свиване на разходите с 43,9%.

През второто тримесечие на 2020 г. потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство се променя в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., както следва: увеличава се потреблението на повечето хранителни продукти, като по-съществено нараства консумацията на месо – от 8,9 на 9,2 кг, плодове – от 8,5 на 9,4 кг, зеленчуци – от 18,0 на 18,6 кг, прясно мляко – от 4,2 на 4,4 л, и яйца – от 40 на 42 броя. Намалява потреблението на: хляб и тестени изделия – от 20,4 на 19,4 кг, и сирене – от 3,0 на 2,9 кг. Без промяна остава потреблението на кисело мляко, зрял фасул и захар.
Още по темата: общо новини по темата: 6415
26.10.2020
26.10.2020
26.10.2020
26.10.2020
25.10.2020
25.10.2020