ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Историята е доказала: Ако се прибърза с ваксините, грешките са фатални!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:47 / 01.09.2020Коментари (3)8537
©
Надпреварата за ваксината срещу коронавируса може да бъде сравнена само със състезанието, кой първи ще излезе в открития космос и ще стъпи на Луната. Жаждата за победа накара много екипи, разработващи ценния препарат, който ще ни помогне да се върнем отново към нормалния си начин на живот, да прескочат някои стъпки в тестването на ваксините си или да ускорят други. Русия вече обяви, че има готова ваксина, а екипът от университета "Оксфорд" даде надежда, че тестовете им могат да приключат още до края на тази година, пише Dnes.bg.

Но много експерти предупреждават, че не трябва да се избързва. Историята от последните десетилетия ни показва, че когато се избърза с пускането на една ваксина, последствията могат да бъдат катастрофални.

На 12 април 1955 година правителството на САЩ обявява, че е готово с първата ваксина, която да предпази децата от полиомиелит (детски паралич). Само в рамките на няколко дни лабораториите изработват хиляди ваксини. Но в партидата от препарата на една от лабораториите - Cutter, се оказва, че има жив полиомиелит. Заради тях пламва ново огнище.

Повече от 200 хил. деца получават ваксината, а след това 40 хил. деца са заразени с полиомиелит. Някои са били с ниски нива, няколкостотин се оказват с парализа, а 10 умират. Само за няколко дни правителството трябва да се откаже от програмата за имунизация, за да разбере какво точно се е объркало.

Но засиленият надзор не успява да открие друг проблем с ваксините за полиомиелит. От 1955 до 1963 г. между 10% и 30% от ваксините срещу детския паралич са били замърсени с маймунски вирус 40 (SV40).

Учените отглеждали вирусса в макаци. Десетки хиляди от тях били внесени от Индия. Те били държани в тесни клетки, където вирусът между онези, които не умрели по време на пътуването, лесно се разпространил. Учените погрешно смятали, че използваният от тях формалдехид ще убие SV40. Но това не се случило - вирусът бил прехвърлен на десетки хиляди американци.

Адекватно разследване така и не се провежда. Има няколко проучвания, които показват връзка между маймунския вирус и рака при хората. Но от Центъра за контрол на заболяванията в САЩ заявяват, че нито една ваксина за полиомиелит вече не съдържа този вирус, а самият той не е наранил никого.

През 1976 година учените предсказват, че ще има епидемия от нов щам на инфлуенцата, който наричат "свински грип". 40 години по-късно историците наричат периода "грипът, който не се случи".

Съветниците на президента Форд му казват, че има нов грип, който се задава, и може да е толкова опасен, колкото Испанския грип. Така президентът е принуден да предложи ваксина, която е приготвена набързо. Когато вирусът е напълно нов и непознат, препаратът трябва да се изработва в движение.

Форд прави имунизацията задължителна и за около 4 месеца 40 млн. души получават ваксината. По-късно тази кампания е свързана със случаи на неврологично разстройство, наречено синдром на Гилен-Баре, което може да се развие след инфекция или след имунизация с жива ваксина.

1 на всеки 100 хил. души получили ваксината развива синдрома. Правителството отново спира програмата, за да разследва, а свинският грип така и не идва.

Съвсем наскоро, през 2017 година, Филипините спират програма за ваксинация срещу денга в училищата. Множество родителите се оплакват от усложнения. Има и няколко смъртни случая след използването на продукта  Dengvaxia. Френският производител Sanofi Pasteur по-късно признава, че ваксината представлява риск за децата, които нямат предварителна инфекция. Всъщност, ваксината увеличавала възможността детето да развие по-тежка форма на заболяването.

През 60-те хиляди деца получили определена инактивирана ваксина за морбили. Организмът им бил заблуден, че са изложени на истинския вирус. Голяма част от тях развили нетипична морбили. Това се характеризира с висока температура, силна коремна болка и възпаление на белите дробове, като в повечето случаи се налага хоспитализация. В крайна сметка тази конкретна ваксина бе изтеглена.

Отново през 60-те учените се опитват да разработят ваксина за респираторен синцитиален вирус (RSV). Хиляди деца са имунизирани с препарата. По-голямата част от тях развиват остра форма на заболяването и страдат от висока температура, бронхопневмония и хрипове. Десетки деца са хоспитализирани, а две умират. Медикаментът е спрян.

Все още няма ваксина за предотвратяване на инфекция с RSV, но учените работят усилено, за да създадат такава според CDC.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Фармацевтичните компании мислят единствено за печалбата си, а не за здравето на хората. Надпреварват се кой пръв да пусне ваксина и да прибере милиарди. А колко хора ще умрат няма значение.
0
 
 
Само да напомня на антиваксърите, че статията не защитава тезата им. Статията е предупреждение за избързването и зле свършената работа. Ако някъде не ви оправят колата както трябва, не спирате да карате кола. Същото е и с ваксините.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: