ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Разказ на туристка след почивка в Гърция: Страхът от заразата в България се усеща навсякъде
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:07 / 24.07.2020Коментари (191)260695
© Plovdiv24.bg
Не знам как се оправя туристическият бранш по света и у нас в най-трудната си година. Имам лични впечатления единствено от хотелски комплекс в Александруполис, Гърция.

Почивката бе предплатена още през зимата, когато никой не говореше за коронавирус, зараза, маски и мерки и затова отказване на резервацията беше една идея неприемливо с оглед на това, че за връщане на парите трябваше да се чака 12 месеца, пише Вяра Порязова, цитирана от Блиц. 

Хотелът беше препоръчан от приятели с обилна и вкусна храна на блок маса, собствен плаж с шезлонги и чадъри и фанатична хигиена. Знаехме, че промени в обслужването ще има и до последно като майка на две деца потрепервах как точно да ги спра да се търкалят и пипат навсякъде.

Промените, сравнявайки с разказите на приятелите ни от 2019 г., бяха наистина големи. Те затрудняваха безкрайно персонала, но за сметка на това създаваха прилично усещане за спокойствие на гостите в условия на пандемия.

Седем последователни дни по три пъти на ден комуникирахме с едни и същи сервитьори и съм убедена, че сега няма да ги позная, защото през цялото време те бяха с маска. Нямаше изключение нито за служителя, който обслужваше плажната ивица и дезинфекцираше час по час шезлонгите, нито за момчето, което събираше боклука от кошовете. От рекламираната блок-маса беше станала само "маса" - четворка за стаите и апартаментите с четири легла и тройка и двойка - за по-малките.

Маси не се съединяват при никакви обстоятелства, дори за да седнеш със свои роднини, също гости на хотела. Персоналът любезно, но твърдо отказва да изпълни този каприз, който при други обстоятелства не би ги затруднил ни най-малко.

За да идеш на вечеря или закуска, гостите са длъжни предварително, поне осем часа по-рано, да зададат точен час. Ако местата за 7 часа са заети, оставаш за следващия времеви отрязък. Малко разсейване и забравяне на правилата и оставаш за 9 часа. Пред ресторанта служител посреща гостите и щателно проверява дали са се букнали за съответния час.

Мрънкане и извинения за лоша памет не се приемат. По масите няма нито солници, нито оливерници, защото се предполага, че ще бъдат докосвани от много хора. Ако поискаш изрично, ти се носят еднократни дози. Когато камериерката минава, си длъжен да напуснеш стаята поне за 15 минути, защото помещението се обработва с препарат.

Очевидно беше, че и спалното бельо се пере по специален начин, защото при разгръщане издаваше звук на хартиена салфетка, без да е твърдо, ароматизирано или неприятно за кожата.

Туристите нямат право да се шляят безцелно из ресторанта, дори за да си налеят сок или вода, които са безплатни със закуската. Носи ти ги сервитьор. За да не се чувстват прецакани от промяната в схемата на хранене, гърците го бяха измислили по следния начин - за вечеря се носи огромна чиния, тип плато, в което са подредени поне дузина ястия.

Десертите се сервираха на 3-етажна поставка на всяка маса - сладки, кремове и плодове. Обедното меню за децата под 12 години се подава в затворени кутии за еднократна употреба и прибори в запечатано найлоново пликче, като малчуганът пак има право да избира между няколко стандартни неща.

Факт е, че гръцките хотелиери в Северна Гърция очевидно се притесняват от нивата на заразата в България. Усеща се във въздуха. В деня, в който у нас регистрирахме 340 болни, от управата на комплекса направиха нови, по-големи и по-детайлни табелки какви мерки трябва да се спазват. Разлепиха ги на ключови места, включително с копие и в стаите.

Цялата ситуация безспорно удря бизнеса в най-близките до България курорти. Едноседмичната почивка на 4-членно семейство в комплекса в Александруполис на ранни записвания беше 1140 лева. Месеци по-късно за същите дати и условия сайт за резервации го продаваше за почти 2 бона. След въведените ограничения за преминаване през ГКПП Маказа и PCR-тестове на Кулата цената падна малко над 900 лева.

Комплексът е категоризиран с 4 звезди. Извън него - разходката по крайбрежната алея на града също се случва при някаква предварителна организация. Движението за МПС-та се спира в 18.30 часа и в едното платно се движат хората, които отиват към центъра на Александруполис, а в другото - тези, които се връщат.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В Словакия, държава по към центъра, с население почти колкото БГ, има 28 загинали от началото. Повечето от дом за възрастни заразени от служител ходил в Австрия (и сега на съд). Макар че почнаха наравно по заболели, БГ дръпна тройно, а по загинали десеторно. Разликата? Всички си носят маските на закрито, на всяка врата дезинфектант. Без оплаквания, без мрънкане и без конспирации. Просто един солидарен народ, не банда баш майстори/доктори.
0
 
 
И ние бяхме в края на май на море в България.Много по-добра организация от описаната в Гърция.Не поставяйте всички български хотели под един знаменател!
0
 
 
Как ли нашите спазват всички тези правила?!? Нали им ограничават свободията!
0
 
 
Нали при висока температура вируса щеше да умре.
0
 
 
Що ли не си седити в България, ами сте хукнали по гръцко.
0
 
 
Браво на гърците, които по принцип са си мързеливи.
0
 
 
Малко е преувеличено, че са толкова стриктни. Бяхме в същия период в същия хотел. За 5 дни ни почистиха един път, а два или три пъти се молихме да ни изхвърлят боклука. Това с резервациите се спазваше, но са ни пускали и без резервация поне два пъти.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: