ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кризата в МБАЛ "Свети Мина" - Пловдив е на път да ескалира в ефективна стачка
Автор: Диана Бикова 14:40 / 21.07.2020Коментари (2)6912
© Plovdiv24.bg
МБАЛ "Св. Мина" отново излиза в светлината на прожекторите. Всички работещи в общинското лечебно заведение са готови на ефективна стачка, ако до една седмица не получат писмено уверение от Здравната каса, че лимитите за извършена дейност ще се увеличат от сегашните 311 000 лв. на 420 000 - 450 000 лв. на месец. Това стана ясно на пресконференция, организирана по инициатива на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в болницата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Основният проблем е от примката, която ни е надяната от Регионалната здравно осигурителна каса, примката, наречена лимити на здравните заведения" - коментира и. д. управител на "Св. Мина" проф. Петър Петров и посочи, че бюджетът на здравното заведение е равен на бюджета на едно средно голямо отделение в частна болница. Поисканият нов лимит е 1/3 от бюджета на конкурентна частна болница с еднакъв обем на дейност. 

"До мен достигна много интересна информация в проценти. За общинското здравеопазване в гр. Пловдив, включващо МБАЛ "Св. Пантелеймон", МБАЛ "Св. Мина", Комплексния онкологичен център и всички общински здравни заведения в Пловдив, се дават 8% от бюджета на РЗОК. За държавното здравеопазване, включващо мастодонтите УМБАЛ "Св. Георги", УМБАЛ "Пловдив" и Военна болница, се дават 39%. За частните болници се дават 45%" - съобщи проф. Петров.

Управителят каза още, че структурираното неотдавна Covid-отделение има проблем с финансирането, а не с обезпечаването на медицински персонал. "Това отделение работи вече 16-ти ден - открито е на 5 юли, първият пациент е дошъл на 7 юли. Вече 16-ти ден работи това отделение без да получи една стотинка от Касата. Т.е. най-бедната болница в Пловдив дотира издръжката на такова отделение. Първо ми се изтъкна факт, че нямаме инфекционист. Инфекционистите са една от най-дефицитните гилдии в България. Намерихме инфекционист, щом трябва - имаме инфекционист. После ми казаха: Да, ще сключим с вас договор, но за да не увеличаваме вашия висок лимит, който имате вие, трябва да си закриете част от останалите легла. Искате пари за 30 ковид-легла, разкрити със заповед на РЗИ, затова закрийте си 30 от останалите легла. Питам: кои легла да закрием? Кардиологичните? Да оставим на пътя кардиологичните пациенти или да ги лекуваме за наша сметка? АГ с родилките? Хирургичните, където има и онкоболни? Педиатрите, където лекуваме социално най-слабата прослойка от Пловдив? Не получавам отговор на този въпрос.  До ден днешен нямам договор с Касата, а нямам и отказ в официален документ. Отказът ми се дава устно по телефона. Предлага ми се да излезе като мое предложение закриването на тези легла. Няма да стане. Касата трябва да открие механизъм, по който да сложи тези легла като допълнителна дейност, а не да закриваме част от сегашната си дейност" - разказа проф. Петров. 

Управителят каза още, че има голяма вероятност обещаните 1000 лв. на хората, работещи на първа линия в борбата с коронавируса, да не бъдат получени по чисто административна причина. Тези пари са по програма, която е затворена на 31 март. "Надявам се на съдействието на институциите, защото ще бъде крайно несправедливо хората, които залагат живота и здравето си, тяхното и на семействата си, да не получат тези обещани средства. Това са хора, които работят за 600-700 лв. и за тях тези пари са важни. Принципен е въпросът да ги получат" - убеден е той. 

Председателят на КТ "Подкрепа" Атанас Кръстев обясни, че на синдикалните членове в МБАЛ "Св. Мина" е препоръчано да помагат в ковид-отделението, ако отговарят на условията.

Синдикалният лидер в болницата Флора Димитрова, която работи там повече от 40 години, смята, че някой някъде е направил план за ликвидиране на здравното заведение и на негово място да се появи частен хотел, частно здравно заведение или нещо друго. "С идването си проф. Петров успя да мотивира хората да заработим достатъчно добре, но на нас не ни е разрешено да си получим заработените пари. Не искаме подаръци от никого. Възможностите ги има, Районната каса има ресурс. Специалистите са в пенсионна и след пенсионна възраст и дори те започват да напускат, защото не са удовлетворени от това, което правят" - коментира тя. 

Ако не бъде чуто искането на медиците от МБАЛ "Св. Мина", следващите стъпки са: протести, затваряне на големи булеварди, подаване на групови и колективни оставки. "Ние честно сме си заработили парите и този, който не иска да ни ги даде, ще ни чуе от площада" - обяви Димитрова. 

Ниският лимит генерира загуби. При заработени 450 000 лв., а изплатени 300 000 лв., къде отива разликата, кой ги получава? - питат медиците. "Кой ги взе? Ние сме ги изработили. Къде отидоха парите? От кого зависи Касата най-после да разбере, че тази болница може да работи, работи добре и трябва да й се плати каквото е изработила?" - каза синдикалната лидерка.

Сметките на болницата са били запорирани за няколко часа миналата седмица заради остатък по стар дълг от 2012 г. от 220 000 лв, но заради лихвите е нараснал до 265 000 лв. На предстоящата сесия на ОбС - Пловдив ще се обсъжда отпускането на безлихвен кредит за погасяване на лихвения заем, а после в по-спокоен порядък да се плаща заема към общината. Предварителните разчети на проф. Петров показват, че, при вдигане на лимитите, може да се отделят около 5000 - 10 000 лв. месечно, за да се изплати до две години и половина. 

"Как да върви Първа градска след като от 8% за общинско здравеопазване ние имаме 1.27" - каза д-р Цветан Деведжиев, завеждащ кардиологично отделение в МБАЛ "Св. Мина" и допълни: "За да поддържаш 45% на частното здравеопазване, а да даваш 8% на общинското, значи имаш финансов интерес". 

Началникът на кардиологичното отделение д-р Валентин Владимиров обясни, че, откакто е създадена Здравната каса, има недофинансиране по клиничните пътеки. Самите клинични пътеки, заети като модел от Австралия, са били отречени там. В България е имало предложение да се въведат диагностично свързани групи, което е било отхвърлено.

Репортажен запис от пресконференцията гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В частните бллници е лапането, леките случай и големите пари, но държавата ги толерира
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Женски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: