ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Гърците започнаха да гледат с лошо око на българите, вече ги гонят от магазините
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:59 / 17.07.2020Коментари (12)22939
©
Гръцките магазини въведоха карантина за българи заради страх от внос на коронавирус. Сериозният скок на броя заразени и хоспитализирани у нас намира широко отразяване в медиите в южната ни съседка в разгара на туристическия сезон, който по всеобщо мнение върви към пълен провал. Въпреки това притесненията на местните са сериозни и се отразяват в отношението към родните туристи, установи проверка на "Телеграф медиа“. 

На колите с българска регистрация се гледа със сериозно подозрение в туристическите населени места по ръкавите на полуострова Халкидики. Така например в малкото крайбрежно градче Олимпиада, община Аристотелис, на клиенти, излизащи от коли с наши номера, се отказва достъп до единствения месарски магазин в околността. Собственикът на магазина по вежлив начин обяснява на българските туристи, че това се прави от съображения за сигурност. На клиентите се показва ценоразпис пред търговския обект, а ако все още желаят да пазаруват, продуктите им се носят до автомобила.

"Разберете ме. Това е малко градче, това е малък бизнес. Ако се заразя, трябва да затворя обекта за много дни, а това ще е пагубно за мен. По новините непрекъснато дават, че вирусът в България е извън контрол“, каза за "Телеграф медиа“ собственикът Янис Стериарудис. "Знаем, че сте минали границата без задължителен PCR-тест и не искаме да рискуваме. Говори се, че у вас мерките са много разхлабени, а в Гърция вече достатъчно хора умряха от този вирус“, каза пък Параскевула Хрисани, която държи магазин за плажни принадлежности на централната улица в малкото градче и също опитва да обслужва българските туристи без да ги допуска в обекта си.

За подобни мерки алармираха пред "Телеграф медиа“ и други от малцината ни туристи, успели да се доберат до гръцкия бряг през последната седмица. "Сезонът и без това се очертава да е пълен провал и не смятам, че е добре ние допълнително да влошаваме ситуацията“, каза Деметра Ставриду, член на туристическия борд на община Аристотелис.

Според нея заради несигурността, непрекъснато променящите се мерки и изисквания на граничния контрол, туристите са поне наполовина по-малко от миналата година. "Все още нямаме категорични данни, но по мои наблюдения става дума за 70% спад на туристи от България, които за нас са най-големият източник на приходи.

При румънците и сърбите, които са след тях пък, спадът е дори по-драстичен“, описа ситуацията Ставриду. "Уж непрекъснато правителствата говорят как трябва да се научим да живеем с този вирус без да блокираме икономиките си, но сякаш правят точно обратното. В Халкидики от години туризмът е основен източник на доходи за населението, а туристите са най-вече от България и Румъния“, добави Ставриду.

Изискването за задължително представяне PCR-тест за собствена сметка от влизащите в Гърция през ГКПП Кулата-Промахон бе потвърдено в понеделник на заседание на националният щаб за борба с коронавируса под ръководството на министъра на здравеопазването Василис Кикилиас, съобщиха медиите в Гърция. То влиза в сила от утре, а документът трябва да е на английски език. Властите ще проверяват внимателно сертификатите, като евентуални фалшификати ще бъдат наказвани с цялата строгост на закона, гласи съобщението от щаба. Намалява се и времето за попълване на онлайн PLF-формуляр от 48 ч. на 24 ч. преди пристигане на ГКПП. До края на юли се отменят всички планирани фестивали в страната. Решено бе и контролът за спазване на ограничителните мерки в страната да бъде засилен и да се активизира налагането на глоби.

Очаква се от една страна това да вдъхне някакво спокойствие на местните, но същевременно ще намали и без това стихналия туристически поток. За здравните власти в страната обаче опасността от внос на вируса остава сериозна грижа. По официални данни на гръцкия щаб от 398 новозаразени от началото на юли месец, 229 са били туристи. Мнозинството от тези носители на вируса са влезли на гръцка територия през Кулата. По данни на щаба от 1 до 11 юли на вход в Гърция по всички ГКПП са направени 67 797 PCR-тестове, от които положителни са били 218 или едва 0.35%.

Същевременно обаче данните сочат, че положителните тестове на ГКПП Кулата-Промахон са четири пъти повече от тези на международното летище в Атина.

"Притеснително е, че "вносните“ случаи бележат стабилен ръст. Ние трябва да направим всичко по силите си да засичаме заразените още при влизането им, да проследяваме локацията на тестваните, както и да наложим стриктни карантинни мерки, когато имаме установен случай. Иначе след като епидемията бе като цяло овладяна, можем да си причиним втора вълна, каквато наблюдаваме в България и Сърбия“, каза Димитрис Параскеви, доцент в Медицинския факултет към Националния Каподистрийски Университет в Атина и консултант към националния щаб.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Благодарение политиката на управление . Колкото повече тестове ,толкова повече болни . Ето резултата
0
 
 
Така е. Не ходете в Гърция,отвратително е!
0
 
 
Последно не бяха ли 200 и нещо заразени от 6 и нещо, което е под 5%? Оставяне на страна, че този тест намира следи от грип и по-тежка настинка(според това което се говори от хората с положителна проба).
0
 
 
А вие, братя българи, се натискайте да ходите там...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: