ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Обмислят три сценария за начало на новата учебна година, единият е повече от смайващ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:11 / 08.07.2020Коментари (7)17470
©
След увеличения брой заразени у нас - три сценария за начало на новата учебна година. Един от тях е тя да започне частично присъствено, а учениците да се редуват на смени според випуска си, съобщава Нова.

Решението ще бъде взето малко преди 15-ти септември в зависимост от епидемичната обстановка у нас и броя на заразените. Сценариите засега са три. Най-добрият вариант, разбира се, е учебната година да започне нормално - с всички ученици и учители. А най-лошият вариант е първият срок да стартира така, както приключи миналата учебна година - изцяло онлайн. От МОН обаче работят и по компромисен вариант - при него часовете ще се редуват - част от тях ще са дистанционно, а други - присъствено.

Най-притеснени, че учебната година ще започне онлайн, са родителите на тези деца, които никога досега не са били ученици - бъдещите първокласници.

"Това са деца, които нямат изградени навици за учене. Формата на обучение е по-лежерна дори в предучилищната и се опасявам, че ще се налага да стоя до детето си поне първоначално, а може би и по-нататък, за да не се разсейва и да гледа други неща на компютъра", казва Деница - родител на бъдещ първокласник.

Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне изцяло дистанционно.

"Безспорно няма да е точно този сценарий - изцяло затваряне на всички училища. Най-малко следим и опита на детските градини - вие виждате, че се затваря за няколко дни за пълна дезинфекция и след това продължава", заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

От министерството обмислят и изцяло нов метод - на смесено обучение - част от учебният материал да се взима вкъщи, а другият - в училище.

"Разглеждаме и такъв вариант - например, да бъдат или определени класове, или съответно в определено време. В момента сме в процес на изработване на моделите", посочи още Михайлова.

За Деница това ще е най-добрият сценарий. "Аз лично като родител бих рискувала да пусна детето си по този начин. Силно се надявам, че ще може да има нормален първи учебен ден", коментира тя.

Според директори, такова смесено обучение ще бъде трудно за организация, но не и невъзможно.

"Това може да се случи в малка група от по 10 деца. Само че оттам нататък дистанцията между децата е точно като в детската градина в момента. Може би в рамките на няколко часа биха могли да се случват нещата, но не и целия ден", казва Нина Чанева - директор на 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри".

След три месеца опит във виртуалните класни стаи, директорите твърдят, че са готови да продължат по този начин и след 15-ти септември.

"Процесът е организиран и учителите също имат нагласата и готовността, включително се правят обучения онлайн и тук в училище, за да могат да се подпомагат колегите, които по-трудно се справят", посочва Нина Чанева.

И учители, и ученици обаче се надяват наесен да могат отново да се видят - очи в очи, а не през екрана на телефона.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
България, за сега се правя чудесно в това отношение. Грипни ваканция и ли ги пускат ако има болни от други вирусни заболявания. Това, което Европа предлага, би трябвало да се пресее
0
 
 
Полагат се невероятни усилия да се доубие образованието!
+2
 
 
Пълни глупости...дори в държавите където НАИСТИНА ЯКО МРЯХА, децата тръгнаха на училище, само тук се търсят както винаги разни вариянтчета и вратички ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: