ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Последните думи на починалия медик към свой приятел: Колегите ми отказаха линейка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:18 / 06.07.2020Коментари (1)7327
©
Смъртта на 42-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби живота си от инфекция с коронавирус, повдига много въпроси. Негов близък приятел и лекар – д-р Робърт Михов, разказа в телевизионното предаване "120 минути" по bTV, че д-р Стамов е откликнал на случая без информация, че отива при инфектиран и без нужната защитна екипировка.

Според д-р Михов неговият приятел и колега му се обадил на 21 юни и му споделил за тревожни симптоми. "Питаше ме сериозно ли е това“, спомня си българският медик, който работи в Лийдс. Михов казва, че приятелят му не е знаел, че пациентът, при който отива е имал коронавирус, едва когато го чува да кашля, му "светва червена лампичка".

"Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден. Той е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства“, разказа Михов.

По неговите думи 55-годишният пациент е бил преглеждан в "Пирогов" предишния ден и е бил изписан за домашно лечение. Д-р Стамов го е прегледал в среда с висока концентрация на вируса.

"Той е дишал, кашлял е в това пространство, ние знаем, че коронавирусът остава във въздуха до 3 часа", каза Михов. След като го преглежда пациента без защитно облекло, първо го откарват в "Пирогов", там им отказват прием, след като го откарват във Военна болница. Там пациентът се влошава, те го закарват в "Пирогов", където е умрял с противошкова зала в "Пирогов". Не му е правил дишане уста в уста, това са лъжи", казва д-р Михов. В първото видео се чува как д-р Стамов казва:

"Пускам и до тримата оплакване и им ...! Защо не са ни пратили защитни облекла, колкото и афиф да са нашите. Първо - какво да ти кажа, отпаднал съм, но има определено подобрение."  Д-р Михов е категоричен, че в Лийдс, където работи, няма случай лекар да посети пациент без протективно облекло, а ги пращат в специални скафандри. Самите пациенти пък са разделени на "гореща" и "студена" зона в зависимост от симптомите си.

В един от записите на техните разговори се чува как д-р Стамов казва:

"Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика“. "Обидно е, защото 20 години отнема да се създаде такъв лекар", заяви българския медик в Лийдс. "Познаваме се от времето, когато бяхме млади лекари в Ихтиман, един от най-добрите ми приятели, майтапчия с широка душа", разказва д-р Михов.  

Говорителката на Бърза помощ Катя Сунгарска коментира изнесените от д-р Михов записи на неговия колега. "Този пациент е подал сигнал за сърдечна симптоматика с 5 байпаса, сърцебиене и високо кръвно. Той е имал 37 градуса температура, което е твърде гранично, тоест не може да се предполага коронавирус", заяви Сунгарска, която е категорична, че екипът е бил с частично протективно облекло - имали са ръкавици и маски.

Що се отнася до отказа линейка да откара д-р Стамов до болницата, Сунгарска заяви, че на същия ден е трябвало на екипа да бъде направен ПСР в СРЗИ в 8:00 ч., след като вече е било известно, че пациентът е починал от коронавирус. Колегите са му казали, че ще го откарат за снимка в болница, след като му бъде направен теста за COVID-19.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 06.07.2020 г.
+3
 
 
Май постъпването в болница е избирателно!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: