ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 в Пловдив и областтаCOVID-19 в България COVID-19 по Света
Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани:
1157 26 (2.2%) 622 14 243 492 (3.5%) 9 114 21 321 380 762 179 (3.6%) 14 122 473
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюГалерииЛичностиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (4)
БАБХ стартира засилени проверки на мерките срещу CОVID 19 във варненските заведения
Автор: Пламена Николова 12:59 / 03.07.2020Коментари (2)1536
Агенцията по безопасност на храните стартира от днес засилени проверки по варненските заведения за спазването на мерките против разпространението на коронавируса, предаде репортер на Varna24.bg.

Днес на прицел бяха заведенията по Крайбрежната алея на Варна. По време на проверката д-р Дияна Иванова от отдел "Контрол над храните" към БАБХ Варна обясни, че всички храни по заведенията трябва да бъдат етикетирани. 

"Условията на съхранение са много важни за храни, които са от животински произход. Не трябва да се прекъсва хладилната верига за съхранение. Друго важно в обектите за обществено хранене е това, че следим да бъдат маркирани заготовките с дата на приготвяне и партиден номер. 

Персоналът трябва да е снабден задължително с лични предпазни средства, маски или шлемове. Ръкавиците са препоръчителни за персонала, който работи директно с храни и най-вече за продукти, които нямат последваща термична обработка. 

Дезинфекционни препарати трябва да бъдат поставени на всички мивки. Стриктно трябва да се дезинфекцират обектите. Предвид епидемиологичната обстановка тази дезинфекция трябва да е още по-честа относно повърхности, които влизат директно в контакт с храни. Тези повърхности трябва да се дезинфекцират през 2-3 часа.  Трябва да се следи стриктно, когато се извършва дезинфекция върху работните плотове да няма храни, за да няма риск за здравето, това е химична опасност. 

Трапезната посуда, с която се изнася храната на клиентите, задължително трябва да се дезинфекцира след всеки клиент, както и трапезната посуда, която е вътре в самия обект. Приборите трябва да са поставени в салфетка или опаковка, да нямат директен допир до ръцете на персонала.

Проверките започват от днес и ще продължат до 10 септември. Ще следим дали материално-техническата база отговаря на изискванията на действащото законодателство, сроковете на годност на суровини и храни, които се приемат в обекта, условията на тяхното съхранение и др., които изредихме вече. Що се отнася до материално-техническата база не сме констатирали много нарушения", коментира д-р Иванова.

Управителят на "Морска тераса" сподели при проверката днес, че не се е налагало тестване за коронавирус на персонала, тъй като до момента никой не е имал симптоми, но всекидневно се мери температурата на служителите и стриктно се спазват разпоредбите на контролните органи.

Повече вижте във видеото!

Още по темата: общо новини по темата: 5452
14.08.2020
14.08.2020
14.08.2020
14.08.2020
14.08.2020
14.08.2020