ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студентка от ТУ - Пловдив със страхотно научно постижение в борбата с епидемията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:59 / 11.06.2020Коментари (5)15823
©
Роботът YuMi не се страхува от зарази и няма да се разболее от корона вирус. Затова може да работи в клинични лаборатории, заедно с хората, стига някой да го обучи. Това е нестандартният подход в дипломната работа на Антоанета Петрова - четвъртокурсничка от специалността "Автоматика, информационна и управляваща техника" в Техническия университет – филиал Пловдив. Макар че в началото тя имала съвсем други намерения с 38-килограмовото двуръко роботче. Смятала да го научи да дирижира. Може би защото самата тя е завършила оперно пеене в средното музикално училище в Пловдив. Само че тук вече някой я бил изпредварил – "братче" на YuMi вече е дирижирало оркестър в Модена, Италия на концерт на прочутия тенор Андреа Бочели. А тя иска да направи нещо, което никой друг не е правил. Но откъде робот? И кой би дал робота си на неопитно момиче? Оказва се, че има кой.

Първата среща на бъдещия инженер Антоанета Петрова с робота YuMi е в работната зала на местна технологична фирма, където той е произведен през 2019 година. Останах поразена от възможностите на роботчето да учи, да се развива и да работи съвместно с хората, спомня си четвъртокурсничката от Техническия университет – филиал Пловдив. Домакин на срещата между студентката и робота YuMi е инж. Васил Такев - ръководител на направления "Роботика и автоматизация" и "Задвижване" във фирмата. Бях учуден, че момиче, което е учило оперно пеене иска да направи дипломна работа с роботи, спомня си той.

"Помогнахме на Антоанета не само с това, че и "дадохме" робот. Предложихме й тема, която е уникална: работа с YuMi в клинична лаборатория. Следващата крачка в дипломната й работа, където също помогнахме на студентката, беше да обясним как изглежда роботизация. В началото има доста досаден труд, в който всеки процес се "разлага" на отделни операции. Те се описват, програмират и се превръщат в алгоритъм. Този алгоритъм YuMi може да разбере и повтори. Третата насока на помощта ни беше да осигурим на Антоанета лиценз RobotStudio® - софтуера на фирмата за програмиране на робота и симулации, съветвахме я когато симулира и програмира робота, какво точно да направи и се получи много добре." - обяснява инж. Васил Такев.

Студентката от Техническия университет – филиал Пловдив посещава няколко пловдивски клиники и в една от тях й помагат да навлезе в детайлите на работата в клинична лаборатория. "Видях че сортирането на моноветите /епруветките/ с проби от пациенти се извършва ръчно от клиничния лаборант. Става дума за стотици, а в случай на епидемия – хиляди проби. Това е трудоемък процес, за който не трябват специални познания, а само сръчност. Е, YuMi можеше да свърши тази работа вместо лаборантите." - коментира дипломантката. YuMi сортира моноветите по цветове и го прави по-бързо от човека. Всеки апарат в лабораторията работи с различен цвят капачка на епруветката – например лилава, синя и жълта. Сортиране на епруветки дори и през нощта е първото "лабораторно работно място" на YuMi.

Засега той не помръдва от него, защото има две ръце, но няма крака. Роботчето вече е готово да се качи на автоматизирана количка и да върви из цялата медицинска лаборатория, за да обслужва няколко работни места. Това обаче е разработка на друг екип на въпросната фирма.

За да бъде ефективен YuMi в клиничните лаборатории, Антоанета Петрова е направила не само програма, с която той да разпознава цветовете. Научила го също да разпознава положението в пространството на всяка епруветка и да я поставя правилно на мястото й. Изчислявах силата на захват, изследвах здравината на стъклените моноветитe. И най-важното – научих го да спазва стриктно първия принцип на роботиката /по Айзък Азимов/: YuMi не може да навреди на човека с действието или бездействието си. - заключава дипломантката от Техническия университет – филиал Пловдив.

В момента един робот като YuMi, струва около 80 000 евро, като в цената е включено и определено обучение. Според инж. Васил Такев YuMi е икономически изгоден за всяка лаборатория, която прави много и разнообразни изследвания. "Роботът не се притеснява от заразни болести. След работа просто го "измиваме" с маркуч и дезинфектант. Първият клиничен робот вече работи в САЩ, а вторият ще бъде тук в България." - категоричен е мениджърът на фирмата. Засега YuMi може да замени труда на 2 човека, работещи на 2 или 3 смени. "Смятам, че е неморално хората да вършат рутинната работа, която един робот може да свърши. Човекът е по-добър в аналитичната дейност. Лаборантите са силни в анализа, а не в сортирането на епруветки. " - заключи инж. Такев.

Според проф. Андон Топалов – научен ръководител на дипломантката Антоанета Петрова – интересът към специалностите с роботи е много голям. На практика ние приемаме толкова, а понякога и повече студенти, колкото бяха по време на първоначалния пик на интереса към специалността още от осемдесетте години, разказва проф. Топалов. От есента на 2020 година Техническият университет ще има и нова лаборатория "Умни и специализирани роботи", финансирана с близо 1 млн. лева по програма "Наука и образование за интелигентен растеж". За студентите ни това означава световно равнище на обучение с най-съвременните роботи, за нас – възможност да привлечем в науката още млади хора, заключи проф. Топалов.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
дано някой я оцени подобаващо ако найстина е талантлива, щото навън определено ще я оценят, лошото е че ми мирише на реклама на скапаното АВВ, поне да бяхте скрили надписа на робота
0
 
 
Браво, ето че има и у нас умни деца само им дайте шанс да се развиват, успех мило дете и в бъдеще
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Футбол - други
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: