ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 в Пловдив и областтаCOVID-19 в България COVID-19 по Света
Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани:
1157 26 (2.2%) 622 14 243 492 (3.5%) 9 114 21 345 292 763 133 (3.6%) 14 139 465
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюГалерииЛичностиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (4)
БАБХ започна проверки - как работят заведенията на закрито?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:30 / 02.06.2020Коментари (0)1015
© Plovdiv24.bg
Ден след като отвориха заведенията и на закрито, Агенцията по храните на проверка, дали се спазват протовиепидемичните мерки. Инспекция се прави и на това как се съхранява и обработва храната.

Екип на NOVA днес беше на проверка с експертите. В едно от заведенията, в които е позволено да се посрещнат клиенти едва от вчера, проверката започна от кухнята, премина през складовите помещения и завърши в закритата му част. След застоя от 2 месеца и половина ресторантът отчитат спад в оборота от 95%.

Маси без покривки, дезинфекция преди и след всеки клиент и персонал с предпазни средства - това са част от противоепидемичните мерки, които  спазват в заведението.

"Подканяме клиентите да дезинфекцират ръцете си", каза Петър Янков.

"Столовете са тапицирани, но имаме документи от управителя, че тази дамаска позволява ефективно дезинфекциране и почистване", посочи Бистра Иванова от БАБХ.

Експертите от Агенцията по храните влязоха и в кухнята, за да проверят как се приготвя и съхранява храната.

Докато забърква малиновия сос, Милен Златев разказва лесна ли е работата на готвача с маска."За мен като готвач, трябва да имаш много добър контакт с храната, да я усещаш на вкус. Маската ти придава една блокада, ограничава те, но така работим в момента трябва да спазваме наложените мерки", казва той.

Милен е единственото ново попълнение в екипа с отваряне на заведението след кризата, но в ресторанта засега нито ще наемат нови хора, нито ще освобождават, тъй като 60% от персонала все още е в неплатен отпуск.

"Сега поетапно ги връщаме. Не сме сигурни, че ще върнем целия персонал, тъй като посещаемостта в ресторанта е много намалена, но имаме още 2 обектна на морето, може да ги пускаме там да работят. Искаме да задържим хората", посочва Петър Янков.

След проверката експертите не се натъкват на нарушения, но в други заведения били констатирани такива.

"Не е ясен произходът на някои храни, които нямат етикировка. Те са със съмнителен произход. Не могат да представят документи за това, те се възбраняват и се насочват за унищожаване", коментира  Бистра Иванова от БАБХ.
Още по темата: общо новини по темата: 5452
14.08.2020
14.08.2020
14.08.2020
14.08.2020
14.08.2020
14.08.2020