ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Вирусолог: Ето така може да избегнем без ваксина втора вълна на пандемията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:03 / 29.05.2020Коментари (1)7448
©
Според водещия германски вирусолог Кристиан Дростен, Германия би могла да избегне втора вълна на пандемията от коронавирус. Дростен е склонен да вярва, че има шанс страната да премине без особени щети през есенния и зимния сезон, т.е. "без смъртоносна нова втора вълна" - и при това дори и без ваксина срещу Ковид-19, обяснява вирусологът от берлинската клиника "Шарите" в своя подкаст, излъчван от сайта на обществено-правната медия NRD, цитирани от "Дойче Веле".

Ето какво трябва да се направи

За тази цел обаче актуалните мерки би трябвало да се подложат на анализ и да се регулират. Би трябвало да се последва примера на Япония, заложила на ранното разпознаване на т.нар. Superspreading-Events: случаи, в които един заразен с новия коронавирус заразява особено висок брой хора, т.е. повече от средностатистическия брой при предаване на заразата. Дростен посочва, че японската крива на заразите "пълзи" надолу и добавя, че страната е избегнала за доста продължителен период офензивна информациона кампания за стратегията си.

Според вирусолога, в случай на Seperspreading контактните лица на заразения би трябвало да се изолират дори и без предварителна диагностика, за да се избегне евентуално по-нататъшно предаване на заразата. Така например, ако се окаже, че някой учител е заразен, би трябвало всички ученици от последните класове, в които е преподавал, да бъдат изолирани по домовете си за една или две седмици. Кристиан Дростен обаче не смята, че в такъв случай би трябвало да се затваря цялото училище. 

Според Дростен, и в момента много от наложените мерки в Германия допринасят за избягването на евентуални Superspreading-Events. В момента се предполага, че голяма част от заразаните в Германия предават инфекцията на много малко хора или дори на никого друг.

Според Кристиан Дростен, дори още през лятото германците могат да се отпуснат, т.е. няма да усещат много от пандемията в своето ежедневие. "Има надежда, че вече известното несъразмерно разпределяне на честотата на заразите може би ще има толкова голям поучителен ефект, че ще се инвестира особено много в определени рискови групи сред населението, що се отнася до проследяването и изолирането на контактни пациенти". Дростен казва още, че вероятно 20% от заразените предизвикват 80% от вторичните случаи. Затова би било добре да се действа засилено в тази област. Ако се инвестира в посочените рискови сфери, "би било много по-лесно епидемията да се държи под контрол - дори и без ваксина".

И пред списание "Шпигел" Кристиан Дростен казва, че е възможно Германия да избегне повторното налагане на строги ограничения. "Има теоретична възможност да избегнем втора вълна", гласят думите му пред изданието.

Междувременно учените познават малко по-добре инфекционната ситуация. "Сега знаем малко повече за този вирус, имаме повече информация за това как се разпространява." А имено чрез споменатите т.нар. Superspreader, които предават заразата на много други хора.

"Жертвите в Германия можеше да са много повече"

Според проф. Дростен Германия така или иначе се намира в доста добра ситуация. "Със сравнително меки мерки ние успяхме да стопираме пандемична вълна, и при това доста ефикасно."

Голям принос към този успех има изследователският екип на Кристиан Дростен към берлинската клиника "Шарите", казва той самият. "Ако не бяхме започнали да провеждаме тестове толкова рано и ако не бяхме информирали редовно политиката за нашите резултати, мисля, че в Германия броят на жертвите на Ковид-19 сега щеше да е с 50 000 или дори със 100 000 по-висок.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.05.2020 г.
0
 
 
САМО ТОЗИ ЛИПСВАШЕ ДА СЕ ИЗКАЖЕ,СТИГА ВЕЧЕ С ТАЯ ПСИХОЗА, ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ,ДА РАБОТЯТ И ДИШАТ СПОКОЙНО ВЕЧЕ.АМА,ЧЕ ДОСАДНА ИСТОРИЯ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: