ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Варненската Асоциация на Туристическите Агенции иска подкрепа от министъра на туризма
Автор: Пламена Николова 09:38 / 29.05.2020Коментари (0)2515
©
От ръководството на Варненска Асоциация на Туристическите Агенции изпратиха писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова с предложени мерки, целящи справяне на туристическия бранш с последиците от пандемията. Публикуваме целият текст на писмото, предоставено за Varna24.bg, без редакторска намеса:

"Уважаема г-жо Ангелкова,

Обръщаме се към Вас поради дълбокото притеснение на нашите членове за бъдещото им съществуване като субекти в туристическата индустрия. През изминалите месеци станахме свидетели на многото срещи между Вас и бранша, наблюдаваме мерките, които предприемате за съживяване на бизнеса, опитите да отговорите на лобистки искания (хотелиери, ресторантьори, авиокомпании). Приветстваме някои от взетите от Вас решения, но за съжаление в тях не намираме себе си като туроператори и туристически агенции. Нима ние не сме от туристическия бизнес?

Не чуваме нищо за специални облекчения за туроператори и туристически агенции, които да помогнат в дългото и отложено във времето възстановяване. Ще изложим и аргументираме по-долу на Вашето внимание, някои наши предложения, които настояваме да разгледате задълбочено и положите усилия да приемете като рационални и справедливи.

Приветстваме мярката 60:40, но в случая тя не ни помага особено, защото възстановяването на туроператорите и туристическите агенции в двете направления /посрещащ и изпращащ туризъм/ ще стане най-бавно и мъчително. Нашите клиенти още дълго време няма да се записват на екскурзии и ще се въздържат от пътувания извън страната. Чуждестранните ни партньори също дълго време няма да успеят да ни изпратят своите туристи в България поради ред причини и усложнения. Исканията на нашите членове, работещи като изпращащи и приемащи туроператори и туристически агенции са за трансформиране на тази мярка в 80:20 и удължаването на нейното прилагане поне до края на 2020 година.

Замисленото повишаване на осигурителните прагове е абсолютно неуместно в този момент и ненавременно. Настояваме тази мярка да бъде предприета едва, след като бизнесът се възстанови и върне в обичайните си параметри. Това би могло да се случи най-рано през 2022 година.

Настояваме за законодателна промяна и намаляването на данъчната ставка на 9 % на туристическите услуги, които се облагат по чл. 86, ал. 1 от ППЗДДС.

Туроператорите предоставят комплексна услуга и в своята дейност те обединяват всички звена в туристическата индустрия - местата за настаняване, местата за изхранване, тур. забележителности, транспорт, екскурзоводско обслужване. Пакетът от основни услуги, който включва настаняване, изхранване, транспорт и марж за туроператора се облага със различни данъчни ставки - настаняването и изхранването са с 9 %, а трансфера и маржа с 20%. Настояваме да се приложи преференциалната ставка от 9 % за всички услуги в туристическия пакет, включително и за услугите по чл. 86, ал 1 от ППЗДДС, които в момента на криза все още се облагат с 20 % ДДС. Ако считате, че туроператорите са част от туристическия бизнес, логично е да се унифицира ставката за целия бранш.

Относно задължителната застраховка на туроператора сме свидетели на изключителни несправедливости:

В периода на обявената пандемия и извънредно положение, застрахователите си позволиха арогантно и едностранно да обявят за невалидни сключените от нас застраховки и ни поставиха пред заплахата да бъдем заличени от регистрите на МТ. В тази връзка настояваме Министерство на туризма да прояви толерантност, като не прибягва до тази крайна мярка и даде срок на фирмите поне до края на 2020 година да си подновят задължителната застраховка.

Застраховката отговорност на Туроператора защитава единствено и само потребителите. Ние като туроператори и туристически агенции сме абсолютно незащитени в условията на форсмажорни обстоятелства, недобросъвестни партньори или др.обстоятелства. Нашата инициатива в този контекст е да се инициира застрахователен продукт, защитаващ нас като субекти.

Все още нямаме ясно формулирани и логически обосновани разписани правила за осъществяване на автобусни екскурзии и мероприятия.

Изключителна несправедливост, с която се сблъскваме, като приемащи туроператори е липсата на подпомагане на автобусните чартърни вериги. Както знаете чуждестранните ни туристи пътуват освен със самолет, така и с чартърни автобусни вериги. Огромен туристопоток се генерира с автобусен транспорт от дестинации като Полша, Украина, Молдова, Беларус и др. Настояваме да преразгледате тази Ваша мярка и подпомогнете освен авиокомпаниите, така и автобусните организирани туристически превози.

Друг сериозен проблем, с който се сблъскваме е несправедливостта, с която се третират приемащите и изпращащите туроператори:

Като изпращащи туроператори ние сме задължени в срок от 12 месеца след изтичане на извънредното положение да възстановим платените от клиентите суми за неосъществени или анулирани пътувания в чужбина. Както знаете, това е непосилно и изключително трудно за нас, защото парите са предплатени към авиокомпаниите и хотели в чужбина, които не връщат пари. Но ние сме приели тази разпоредба, която ще ни струва разклатена финансова стабилност за много дълъг период от време.

Но като приемащи туроператори (приемаме и обслужваме чуждестранни туристи) ние нямаме също никаква защита и разпоредба, която да защити нас и чуждестранните ни партньори и клиенти. Имаме предвид, че съгласно договорите ни с българските хотелиери ние им предплащаме леглови контингенти с хиляди евра. Същите тези наши партньори хотелиери отказват да ни върнат тези аванси, а в същото време ние трябва да ги върнем на нашите чуждестранни партньори, защото чартърните им програми или няма да се състоят, или ще бъдат значително разредени и редуцирани.

Поради каква причина ние като туроператори сме длъжни да връщаме пари, а хотелиерите не? Настояваме да издадете заповед и разпоредба към българските хотелиери също да ни възстановят предплатените от нас леглови контингенти, защото не е нормално ние да сме задължени да връщаме пари, които реално не са в нас, а в българските хотелиери!

Уважаема г-жо Ангелкова, изразихме по-горе част от нашите аргументи и предложения за разширяване на мерките, насочени конкретно към туроператори и туристически агенции. Настояваме да ги разгледате обстойно и с решенията си да докажете, че ние сме част от туристическата индустрия, за която милеем всички. До момента нямахме такова усещане.

В очакване на обратна връзка и вземане на адекватни решения. 

Оставаме с уважение

Джани Шарков

Председател на Варненска Асоциация на Туристическите Агенции"


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: