ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Свещеникът, който е против ваксините: Ако човек живее изцяло плътски, то той се страхува от всичко
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:28 / 22.05.2020Коментари (4)6670
© бТВ
Все повече хора търсят помощ от църквата, заради страх и тревоги да не се разболеят. Това каза в интервю за БТА отец Евгений Янакиев, ставрофорен иконом и протосингел на Сливенската митрополия. Т.нар. хипохондрия, според психиатрията, е страх от заболяване и предвид ситуацията в страната и целия свят, това е обяснимо.

Той обясни, че в църквата винаги са идвали хора с проблеми, като в по-голямата си част те са духовни. Дали ще бъдат фобии, страхове, дали натрапчиви мисли, но тези страхове, сред които и страхът от смъртта, не са нещо ново.

"Като че ли сега хората разбраха, че боледуваме и умираме, но имайки предвид, че във време, когато всичко бе спокойно, да се говори за смъртта, не е прието, коментира свещеникът. Казват, че от гледна точка на психологията, за смъртта не трябва да се говори да не би хората да се депресират. Аз не съм съгласен с това, защото, според християнската религия, споменът за смъртта е нещо важно, защото "който помни смъртта, не ще съгреши навеки". Като православни християни знаем, че земният ни живот има край, който се знае само от Бог. Ние цял живот се готвим за него.

Той е баща на девет деца, младият духовник е категоричен, че ваксините са опасни. Преди месеци свещеникът отново тръгна с адвокати срещу държавата заради отказа на детска градина да приеме детето му заради липса на имунизация. След зловещата случка с детето му отец Евгений не дава да се издума за ваксина.

Детенцето на негов братовчед си отишло след имунизация с пентаксин, според отец Евгений, една от най-опасните на пазара ваксини.

Докато обаче, човек, който е духовно неподготвен и живее изцяло плътски, то той се страхува от всичко."

Отец Евгений отбеляза, че задачата на духовниците е да дадат необходимото знание и напътствия на хората, за да може животът да продължи. По думите му, всеки има нужда да му бъде подадена ръка, за да излезе от бездна и никой не може сам да се спаси, ако някой не му помогне, в това число и свещениците.

На въпрос имаше ли някаква полза и положителен аспект от пандемията и рязкото напомняне на човека за това, че той не е безсмъртен и вечен, отец Евгений отговори положително.

"Тези, които са духовни, ще станат още по-духовни, но на част от тези, които са плътски хора, ще доведе до паника и тежки психически състояния. От духовна гледна точка, вярващите хора се мобилизират, защото обстановката създаде напрежение да не бъдат затворени храмовете. Това притесни християните и създаде едно "добро безпокойство" да не загубят духовния си живот." Като друга полза отецът посочи връщането на хората към земята и към селото, където все повече намират освен простор и чист въздух, то и начин за прехрана, създавайки малки стопанства.

Според наблюденията му, понастоящем в храмовете има малко повече посетители, но като цяло продължават да идват тези, които редовно посещават църквата. Те не са прекъсвали своя църковен живот и по време на пандемията, нито са се отказали да се причастяват, въпреки обществената съпротива срещу общата лъжичка по време на тайнството.

"Към нас имаше много обвинения, че в църквата сме нехигиенични, припомни свещеникът. Но в крайна сметка, хората, които никога не са влизали в църква и не са се причастявали, разбраха повече за светото тайнство."

Още в началото на извънредното положение той бе категоричен, че не трябва да се спира богослужението, нито причастяването, наложено като традиция в литургиите още от четвърти век.

На въпрос има ли информация за заразени сред миряните, които той е причастявал по празниците, отец Евгений отрече и заяви, че той самият не се е чувствал по-здрав, въпреки преходния сезон. В катедралния храм "Свети Димитър", където той служи, се дезинфекцира постоянно и хигиената се поддържа изрядно.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Този,който е писал *минуси*,е същия боклук като чернокапеца!*този,който мисли плътски* е той,попа - по цял ден в църквата мисли как да оправи попадията!
-2
 
 
този коч освен да плюе държавата и да осеменява жена си друго може ли да прави?
0
 
 
Всеки си е башка луд.Така иска така го прави негов избор.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: