ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ще изядат ли главата на генерал Мутафчийски думите "Яко да измрат"?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:29 / 17.05.2020Коментари (18)19005
©
Знам, че с позицията си ще подразня мнозина, но мисля, че генерал Мутафчийски нямаше право да се изнервя така от въпросите на Миролюба Бенатова, а на финала на интервюто да изрече думите: "Очаквам да измрат много хора, яко да измрат“. Дори наистина такива да са очакванията му. А и то си беше по-скоро закана, която съдържаше негласно продължение от типа "щом се държите така с мен“.

Нямаше право да реагира така не само защото професионалната етика предполага лекарят да не вещае смърт. Генералът очевидно иска да си остане просто лекар, спасил живота на милиони българи, тъй като в пандемия за спасени могат да се смятат не само излекуваните, но и незаразените. И затова единственото, което му дължим, е благодарност. За последното няма съмнение. Но то съвсем не отменя факта, че ставайки началник на НОЩ, генералът се е превърнал в политик с огромна власт ("джиросана“ му от правителството). 

Напоследък и всекидневието, и икономиката, и образованието, и културата пряко зависят от предложенията на щаба, които министрите обличат в заповеди. Ако това не е правене на политика... А щом си политик на власт, си длъжен да отговаряш на неудобни въпроси. Така както журналистът, ако е независим от властта, е длъжен да ти ги задава. 

Независимата журналистика не носи лаврови венци за победителите, а търси проблеми и настоява властта да ги реши, като внимава доколко тези, които я упражняват, имат нужната компетентност и дали не злоупотребяват с позицията си. Пандемията далеч не отменя подобно разделение на ролите - дори допълнително изостря противоречията помежду им.

Именно това се оказва трудно поносимо за генерал Мутафчийски, както се усещаше и в брифингите. Той и като военен, и като лекар е свикнал нарежданията му да не срещат обструкции. И някак не успя да влезе в ролята на политик. Защото е недопустимо ако журналистическите въпроси не ти харесват, да ги наричаш глупост или да ги прехвърляш към някой друг.


Вярно, че сред въпросите на Бенатова имаше и твърде епизодични, но тя зададе поне два ключови, на които генералът нямаше отговор. И това в последна сметка го настрои отмъстително. Първият е как ще се пресмятат три последователни дни с над 100 заразени, след които извънредните мерки ще се върнат. Защото е съвсем логично, че ако се увеличи броят на тестовете, ще се увеличи и броят на заразените и така това престава да бъде обективен съпоставителен критерий за епидемиологичната ситуация в страната.

Вторият въпрос беше трябва ли и по какви правила да се правят тестове на пациенти, които влизат в болница не със симптоми на коронавирус, а за друго, защото се оказва, че често именно те заразяват медицинския персонал. Дори въпросите да не са зададени достатъчно компетентно (от журналиста не се очаква да е експерт), компетентният им отговор ще ги поправи. 

Големият въпрос при това интервю, а и въобще при отразяването на пандемията, е дали за справянето с нея, както при война, може да се ограничава конституционното ни право на информация. А то, както е известно, се реализира от медиите. Отговорът, разбира се, е "не“. Най-малкото защото не беше въведено военно, а извънредно положение. Генерал Мутафчийски великодушно е изчислил, че 5% от журналистите не се справят с работата си, но докато животът продължава да е цивилен, генералите не са тези, които преценяват това. 

Георги Лозанов,  "Дойче Веле"


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Час и нещо Бенатова мънкаше, не изслушваше и задаваше едни и същи въпроси. Аз се издразних на интервюто и. И както каза генералът има "субективни грешки". Препоръки са спуснати, тълкуването им вече е друга работа. Някой по веригата е преценил, че.... А пробойни имаше, особено с прибирането на цял самолет от Нидерландия и пускането им по живо по здраво. И после изявленията "издирват се 80 човека".
+2
 
 
Жалко е колко прости хора не само не разбраха защо ген. Мутафчийски го каза това, не само не разбраха иронията, ами дори си мислят, че на тях лично го е пожелал... Чувството, че света се върти около теб винаги е било признак на нисък интелект.
-1
 
 
Не можем ли да измрем нормално, а не "яко", каква е тази закана?
0
 
 
Ако това беше държава с нормално управление,щеше веднага да бъде съден за думите си изречени в национален ефир...
0
 
 
Могат да му изядат други неща, но глава... и коя не е ясно.Всички трябва да знаят, че ръцете няма да му вземат.Аз от доста време спрях да гледам брифингите, но не заради Генерала, а заради всички "умни" журналистически питания.Там просто отива една група журналисти с не повече от три въпроса, които ги задават с упорита цикличност без да слушат отговора и без да са чули същия въпрос преди това.Грешката според мен, беше, че всичко трябваше да се публикува във вид на обобщени данни.И тогава нямаше да го мразим толкова.
0
 
 
ЯКО ДА ИЗМРАТ БОКЛУЦИ КАТО БЕНАТОВА И ТЕЗИ КОИТО И ПЛАЩАТ!АМА ЯКО!
0
 
 
АКО СТЕ ГЛЕДАЛИ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ !АЗ ГО ГЛЕДАХ НАД ЕДИН ЧАС Е ,И СЛЕД КАТО ГО ГЛЕДАХ ПОЖЕЛАВАМ НА ТАЗИ ГНУСНА ГНИДА БЕНАТОВА ДА СЕ ЗАРАЗИ С КОРОНАВИРУС!
0
 
 
Не, няма да я изяде. Но след пълната мисирщина, от страна на "журналистите" по бреме на брифингите, настроението на обикновения човек е крайно рективно по отношение на журналистиката като цяло. И ако малкото останали журналисти, не се разграничат от "медийните пропагандатори" и "крайни женски раждали кучета" които отдавна не информират, а манипулират обществото, ще продължават да губят доверие. А особата, която се изживява все още като ...., точно благодарение на това поведение, загуби толкоз, че е готова на всякакви каламбури, за да се заговори поне малко за нея. Довиждане не уважаема!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: