ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Костов: Корупцията в България може да стане още по-масивна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:38 / 17.05.2020Коментари (14)6984
© БГНЕС
"Безвъзмездно раздаване на пари на нуждаещите се не е възможно, защото са ограничени ресурсите, с които разполагат управляващите, иначе ще излезем с огромен дефицит". Това каза пред БНР Иван Костов - премиер на България от 1997 до 2001 г. и добави:

"ЕС казва, че ще спадне БВП със 7,2%, това са 8,5 млрд. лв. Правителството няма откъде да извади тези 8,5 млрд. лв., за да компенсира всички спаднали доходи и спадналото потребителско търсене. Това са популистки призиви. Дори да извади парите отнякъде, те не могат да бъдат усвоени, ще тръгнат по други канали, а не по тези, които са нормалните. Като тръгнат по нови канали, корупцията ще бъде още по-масивна". 

Костов подчерта, че мерките за икономическото преодоляване на щетите от кризата не само в България, но и в много други страни са взети под натиска на обществото:

"Беше добре, че бяха подготвени широка палитра от мерки, включващи кредитни ваканции, отлагане на обслужване, безлихвени кредити и грантове, поемане на част от възнагражденията на работещите. Ясно е, че правителството трябва да изпреварва събитията и то се опитва да го прави. Целият свят е неподготвен за кризата и това се вижда отвсякъде".

Според бившият премиер мярката за намаляване на ДДС за ресторантьорския бранш е обидна и много неадекватна:

"Тя разрушава много баланси в данъчната система и подсказва, че този бизнес е в сивия сектор. защото, ако той беше на светло, щеше да е заинтересован да възстановява данъчен кредит - купуваш и плащаш с 20% ДДС, а след това продаваш с 9% ДДС, това поражда съмнение, че секторът е много далеч от изправност".

Костов запита защо точно на този "нередовен и сив сектор" се дават тези облекчения и предположи, че е резултат на натиск, на който правителството не е трябвало да се подава.

По думите на Иван Костов в България трябва да бъде върнат данъчният модел с прогресивни ставки и за доходите, и за данъка върху печалбата. Той беше категоричен, че е неуместно да се променя данъчната система в средата на годината, защото няма да може да се отчете как се е отразила кризата върху бюджетните приходи, което пречи на планирането и на икономическите стратегии за напред.

Идеята да бъде създадена държавно предприятие "Държавна петролна компания“, което да има собствени бензиностанции  и складови бази в цялата страна, Иван Костов определи като крайно необмислена и изказа подозрение, че това се прави за компенсация на един неработещ орган, какъвто е Комисията за защита на конкуренцията:

"Като върнем държавата в сектора, какво ще се случи? Не знам как ще погледне на такова нещо ЕК", запита още той и посочи, че държавата трябва да отдели производителят на течни горива от държателя на складовете, а държателят на складовете да го отдели от собствениците на бензиностанциите, за да няма вертикална монополизация на сектора. "Тогава ще има нормална конкуренция. Защо не се направи това?".

В предаването "Неделя 150" Иван Костов посочи, че България се справя сравнително добре в кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19 и определи два показателя, които дават картината:

"Единият е броят на активните случаи. Когато броят на активните случаи започне да спада и това стане трайна тенденция, това е момент, че сме се справили. Този брой още в България не спада, според съобщенията на оперативния щаб. Вторият показател е броят на клиничните случаи - точно този брой следи премиерът, доколкото знам, заедно с тези, които са на интензивно лечение. Там не може да се открои тенденция към намаляване. От тази гледна точка е трудно да се каже дали сме се справили".

Костов коментира казаното от проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб, че броят на случаите на новозаразени са се удвоили за един месец: "Не е два пъти, а 2,68 пъти", коригира задочно думите на проф. Контарджиев Иван Костов и заяви, че добре би било в щаба да бяха поканили и експерти от Националния статистически институт.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
И това го казва тоя със сините джуки , разпродал 80% от заводите , мините и въобще всичко държавно през управлението си ...... Ето това е да си боклук най - ужасен и нагъл .
0
 
 
Тоя пък.... "малко" краде и той за корупция тръгнал да говори - скапаняк!
-1
 
 
Та ти разори Балгариыа ве продайник
-2
 
 
Бащата на корупцията е Костов,защо му давате думата
-1
 
 
Уважаема редакция на Екип Plovdiv24.bg . Моля Ви, не давайте думата на този гробокопач на България. Няма смисъл да обвиняваме тези след него. Той направи долара 3500 лева, за да изкупят всичко на безценица. Той разпродаде банките, природните ресурси и всичко, построено до този момент. Пратете някой да снима каква е водата, която тече до паметника в Оборище - дело на Хамериканците, които заграбиха златото на България.
-2
 
 
Божеее,Божее, Пази слепо да прогледне ! Кой го казва ?Един от първите продажници на България ,един от първите съсипници на България ! Ей ..г-н Костов ,един ден и за Вас ще дойде ВИДОВ ДЕН !
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 17.05.2020 г.
-2
 
 
при корупцията в герп- корупцията при костов ни се види като детска градина
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: