ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Как така една от най-големите страни в света не даде жертва от COVID-19?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:39 / 14.05.2020Коментари (2)8423
©
Докато страните от "златния милиард“ се борят с пандемията, гъсто населеният и доста беден Виетнам спря заразата два пъти, без нито една жертва. Поне според официалните данни. Резултатът е невероятен, защото в съседство е Китай, а огнището на вируса се случи на новогодишните празници, когато всички се завръщат в родните си градове и села. Виетнам със своите 94 569 072 души е на 14-то място по население в света. 

Каква е тайната на виетнамския успех?

Право от Ухан

Тази година Ханой председателства Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и трябваше да заседава в Съвета за сигурност на ООН като непостоянен член. Посещенията и форумите обаче трябваше да бъдат отменени. КОВИД-19 разстрои дипломатическите планове, но Виетнам показа на света пример за успешна борба с инфекцията.

Китай е наблизо, с хиляда километра обща граница. Политическите отношения са напрегнати, но хуманитарните връзки между двете социалистически държави са доста близки.

Не е изненадващо, че нулевият пациент пристигна направо от Ухан: градът още не беше затворен. На 13 януари 66-годишният уханец Ли Динг отишъл да посети сина си в град Ня Транг. Четири дни по-късно Ли Старши има треска, последвана от Ли Младши. И двамата влизат в болницата на град Хо Ши Мин на 22 януари.

До края на месеца пристигат още трима заразени, а на 1 февруари се разболява служител на хотела, където е отседнал нулевия пациент.

Шестият заразен е достатъчен за премиера на страната Нгуен Сюан Фок да обяви епидемия. Разгърнат е центърът за спешна профилактика. Въздушните и железопътните връзки с Китай са напълно спрени. На китайските граждани спират да издават визи. Регистрирани  и изпратени на двуседмична карантина са всички китайски служители и други чужденци, посетили опасни региони. Затворени са университетите и училищата.

Когато в цялата страна имаше само десет болни, властите без колебание прехвърлят десетхилядното селище близо до Ханой в триседмична тежка карантина. Това все още не е правено извън Китай, пише "Поглед".

На всички е препоръчано да си поставят специално приложение на телефона, за да се следи здравословното състояние и риска от инфекция. Всяко предприятие, всяко тримесечие, всеки квартал трябва да се превърне в бастион по пътя на епидемията, инструктира министър-председателят.

Втората вълна от Европа

До края на февруари всичките 16 пациенти се възстановяват. Американският център за контрол и превенция премахна Виетнам от списъка с опасни региони и изпрати там делегация, която да проучи опита на борбата с инфекцията.

Правителството обаче не отмени ограниченията. Затишието продължи две седмици - на 6 март коронавирусът отново навлезе във Виетнам, този път от Европа.

През февруари 29-годишният виетнамец заминава за Лондон, оттам - за италианската Ломбардия, която скоро се превърна в епицентър на пандемията, след това в Париж. Явно вирусът го е хванал по време на тази обиколка на Европа. Той се връща в Лондон с кашлица, но не отива на доктор и отлита у дома. Там също не казва нищо на никого и на петия ден е настанен в болницата

Изчислено е, че той може би е заразил няколкостотин души. Всички са спешно изолирани. Започва втората фаза на борбата срещу епидемията. Затворени са туристическите обекти, ограничени са железопътната връзка между столицата и град Хо Ши Мин.

Паника избухва в Ханой. Късно вечерта на 6 март хората се втурват да купуват храна и стоки от първа необходимост, въпреки уверенията на властите, че няма да има прекъсвания в доставките. Готовата юфка и оризът са разпродадени, както и елдата. Дори се налага да се преустанови износа.

На 22 март броят на случаите надхвърля сто. Властите реагират незабавно. На всички чужденци е отказано влизане, с изключение на дипломати и други държавни служители. На групите от над 20 души е забранено да се събират. Кафенетата, баровете, нощните клубове, кината, караоке-баровете, салоните за масажи са затворени. Въпреки че някои офиси продължават да работят нормално, трафикът в градовете е сведен до минимум, а районите, особено засегнатите от коронавирус, са напълно изолирани. 200 000 теста за КОВИД-19 са закупени от Южна Корея.

От 1 април е позволено на хората да напускат дома си само за хранителни стоки или в аптека, и то само по един, максимум два. Военните и мобилните медицински звена са мобилизирани за борбата с инфекцията.

Вертикал на мобилизацията

Строгите мерки отново дават резултати: до края на април са изписани 225 от 268 пациенти с коронавирус - нито един нов заразен човек. Успехът сред глобалната криза е просто невероятен. Сега е възможна помощта за другите - Виетнам изпраща 100-150 хиляди медицински маски в Русия, Япония и САЩ.

Вярно е, че някои наблюдатели смятат, че официалната статистика противоречи на реалността. Стаите за интензивно лечение не са достатъчни дори в големите градове със сравнително добра инфраструктура.

Разминаването щеше да бъде разкрито бързо, а виетнамците знаят и оценят своите граждански права, каза Петър Цветов, доцент от катедрата за международни отношения на Дипломатическата академия на Министерството на външните работи.

"Виетнам е традиционно силен с административния вертикал и способността да мобилизира населението. Те приеха много сериозно коронавируса, изложиха лозунга "Борба с епидемията като с враг“ - напомняне за войните срещу агресорите", посочва той.

Опитът от борбата с епидемията от ТОРС от 2003 г. също е полезен. "Виетнам вече демонстрира способността за ограничаване на инфекцията - всички заразени бяха изолирани в една болница, периметърът на която беше охраняван от военни патрули. В следващите години виетнамските лекари бяха много сериозно ангажирани с превенцията", припомня Цветов.

"Всичко е положително“

Жителката на град Хо Ши Мин Анастасия потвърждава, че виетнамците отговорно се отнасят към заповедите на властите от самото начало на епидемията. И дори в разгара на новогодишните празници не се е ходило никъде. "Хората безропотно спазваха правилата. Всички седяха вкъщи. Аз тичах из магазините, но навсякъде беше празно", спомня си тя.

"За да бъда честна, аз, въпреки че живея тук от три години, мислех, че Виетнам е страна от трети свят, признава Анастасия. "Но последните събития разсеяха този стереотип, има много високо ниво на организация“, допълни тя.

Според нейните наблюдения, виетнамците се доверяват на правителството и това, което чуват по телевизията, и затова не е имало скептицизъм по отношение на предприетите мерки. И дори сред чужденците.

"В Хо Ши Мин има много мигранти, много смесени семейства, някои виетнамци, които са се завърнали от чужбина, са опозиционно настроени. Обикновено те не зачитат правилата, но този път никой не мърмори дори в социалните мрежи", отбелязва Анастасия.

В същото време органите на реда не се церемонят с нарушителите – шляещите се веднага се докарват в полицейското управление. Но ксенофобията или враждебността към европейците, както и към другите азиатци, не са правили впечатление на събеседника на агенцията: "Напротив, всички са много приятелски настроени. Мнозина публикуват видеоклипове в подкрепа на лекарите и властта.“ И шегите за коронавируса не се приемат - включително в социалните мрежи.

Анастасия е убедена, че тайната на успеха в борбата срещу COVID-19 е обществената информираност и бързата реакция на властите. В заключение на разговора тя с радост съобщава: "Оказва се, че почти всички ресторанти са се отворили тук. Моята приятелка просто ми писа".

Заработил е и общественият транспорт, децата постепенно се връщат на училище. Но всички продължават да носят маски и да поддържат социална дистанция. Може би това дълго ще остане общоприетото правило за поведение във Виетнам.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.05.2020 г.
0
 
 
Бяхме във Виетнам между 5 ти и 15 февруари. Нямаше термокамери на летището,нито маски,нито дезинфектанти. Не мога да повярвам,че информацията е достоверна.Да не забравяме,че в архивите на СССР са записани 30-40 жертви от аварията в Чернобил. Същото е и във Виетнам.
Aнонимен
на 14.05.2020 г.
-2
 
 
Сега виетнамците да се обадят на Мангъров за да им разясни, че нямат смъртен случай защото никой не е имал хронични заболявания и т.н. :)))))
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: