ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Маринов: Ако не отворят границите за туристи, трябва да копаем морето и да садим домати!
Автор: Пламена Николова 13:20 / 13.05.2020Коментари (4)7514
©
"Само отварянето на границите може да спаси туризма във Варна. Ако това не се случи, ситуацията е трагична. Какво ни остава - да копаем морето и да  садим домати и пипер ли?" Така коментира за Varna24.bg ситуацията около кризата в туризма проф. Стоян Маринов от УС на Варненската туричстическа камара и декан на факултет "Управление" в Икономически университет - Варна. 

Ето коментара на експерта за медията ни: 

"Нещата не са никак розови. Тези решения, които взема правителството, са глътка въздух, но по-скоро са ориентирани към вътрешния туризъм. Ако не се отворят границите на европейско равнище, няма да се случат нещата. Очакваме да се произнесе Европейската комисия по този въпрос, която не казва нищо определено и конкретно към момента. Ако не се отворят границите, ситуацията за нашия туризъм е трагична. Защото не е тайна, че 70% от туризма ни се развива по Черноморието. От тези 70% , 80 % са от чуждестранните туристи. Миналата година имаме 3, 8 млрд. евро приходи от тези чуждестранни туристи. Ако границите не се отворят, и ако не се случи сезон поне от средата на юли, август, ние минимум 2,5 млрд. евро губим. 

Българите, които миналата година са пътували в чужбина са похарчили 1,6 млрд евро. Ако те не пътуват, както се очертава, защото се предполага, че половината от тях поне няма да пътуват, те ще компенсират най-много около 800 млн. евро, харчени навън преди това и сега с потенциал да бъдат вложени в родния туризъм. Това съвсем не е достатъчно. В тази ситуация, при която никой нищо не казва конкретно на европейско равнище относно международните пътувания, нещата ще бъдат трагични. 

Защото, дори с компенсацията на тези българи, които няма да пътуват зад граница и ще останат в България, ние, ако загубим както се очертава, над 1 млрд. евро,  30% от тези пропуснати приходи са за заплати на хора, работещи директно и около туризма, това означава 300 млн. евро по-малко за заплати на ангажираните в бранша.

Ако предоставят масово ваучери на социално осигурени българи, ще е сериозна подкрепа за туризма. Това ще раздвижи пазара и ще се понапълнят хотелите. Ако хотелиерите не постигнат за юли и август определен процент заетост за базите си, поне 40-50%, няма да им се върже съотношението приходи-разходи и ще генерират допълнителни загуби. Затова много от тях няма да отворят изобщо.

В случай, че отворят границите, обаче и пандемията стихне, ние ще имаме туристи поне от Румъния, Украйна, Молдова. Техните оператори непрекъснато питат как ние се подготвяме за сезона, готови ли сме? Има хора, които чакат с нетърпение, за да почиват у нас. Но, ако останат  ограниченията и след 7-дневна ваканция в България хората да трябва да стоят у дома под 14-дневна карантина, едва ли ще има желаещи. Това е абсолютна спирачка за туризма. Собствениците на обектите се стараят, черпят добър опит от други държави. Хотелиерите подготвят базите с оглед осигуряване на безопасност и социална дистанция. Готови са, но решението е извън нас. 

По плажовете не е чак такъв проблема. Ето к.к. "Албена“ вече си подреди плажа. И по останалите курорти и басейните ще си организират нещата, това не е проблем. Границите, достъпността, това е проблемът. Всичко останало ще си дойде по местата. Хората ще се подредят. Ето, отвориха заведенията, собствениците са разширили разстоянията между масите. Видяхме какво втурване имаше към кафенета, ресторанти и пицарии. Защото какъв е този живот да си заврем главите в землянката и да не смеем да поемем въздух? Вярно, здравето е на първо място, безспорно, но животът не трябва да спира. 

Предлагахме и писахме до експертите да вземат пример как в Черна гора се рекламират като дестинация без коронавирус. Гърците непрестанно изпращат позитивни послания какви мерки вземат, турците и те. Ние чакаме Европейската комисия да се изкаже по въпроса. Жалко е, че родните медии рекламират безплатно чуждите дестинации с постоянни публикации какво се прави там. А ние какво правим? Казваме само стойте си тука, не ходете в чужбина! Когато централната власт има стратегия за позитивни комуникационни послания, медиите ще ги подкрепят. Нужни са позитивни новини. 

ДДС-то щяло да стане 9% от 1 януари 2021 г., чудесно, но дано да има кой да се възползва от тази услуга. Помощ е нужна сега, незабавно, но е въпрос на преговори и компромиси. По-добре е нещо от нищо. Но подчертавам, че само на вътрешен туризъм не можем да разчитаме. За малките хотели в планината, добре, но тук по морето големите хотели няма да издържат без чуждестранни туристи. 

Световната организация по туризъм има три сценария: Ако тръгне туризмът, отворят се границите от 1 юли, загубите през 2020 г. спрямо 2019 г. ще бъдат около 60%, по-малко обороти и туристи. 

Ако тръгне от 1 септември, което не ни топли, защото сезонът ще е свършил. Тогава загубите ще са 70%. И ако тръгне от 1 декември в световен мащаб, загубите ще са 80%. 

Ние до тук за март, април, май и юни 40% сме на загуба спрямо миналата година. Сега и юли е на път да пропадне. С август и септември ще стигнем тази прогноза от 80% до края на лятото. Това означава  80% по-малко заети в летния туризъм. Ние ангажирахме около 100 000 човека, сега тези хора няма да могат да си намерят работа. Кризата ще удари и заведенията за хранене. Колкото и да намалят ДДС-то, ако хората нямат пари, няма да има и клиенти. По веригата ще има удар и върху търговията. Остава да се молим и да се надяваме в рамките на разумни срокове да се отвори достъпността до държавите и до обектите, които са изпълнили предписанията за безопасност, взели са мерки и имат желаещи клиенти, да заработят. 

Защото иначе трябва да ходим да копаем морето, да садим домати и пипер", завърши шеговито експертът.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И що да не садиш домати ? Да може да купуваш турски домати,да осигуряваш на 4 часа работниците си и да криеш обороти. Мама ви да и*а козли с титли.
0
 
 
Да затварят,не се наядоха ."БИЗНЕСМЕНИ" ниски заплати ,а цените ......
0
 
 
Българите знаят как и кога да ви го нафърфалякат до ушите,до мин година ни гонихте сега сме ви много ценни,щом става дума за пари ,е поканете си пияните ирландци и ингилизита и печелете от тях ,тази год няма да има дискотеки няма приходи ,за това сме способни да ви го начукаме до ушите на тези ненаяли се освинени прасета наречени бизнесмени .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: