ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Бай Тошо борил вирусите с уникална напитка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:18 / 13.05.2020Коментари (2)24192
©
Със сок, извличан от сърцевината на бреза, Тодор Живков поддържа имунната си система и гони вирусите. Това разкрива Христо Христов-Референта, бивш директор на ловно стопанство "Кормисош“ и доверен човек на тогавашния Първи в държавата. До днес изкусният лесничей приготвя лечебната напитка и я препоръчва на близки и приятели.

"Това е еликсир, който прочиства целия организъм - категоричен е Референта. - Аз научих Живков да пие сок от бреза и той оцени колко полезно може да бъде това питие, което ни е подарък от природата. Нещо повече - имаше намерение да направи специален санаториум сред брезова гора, но просто не му стигна времето да осъществи и този свой проект. Всяка една част от брезата може да се използва като лекарство. При правилна обработка са полезни листата, клоните и кората. От бялата част на кората се прави така наречения сакъз, който прилича на дъвка. Брезите са едно голямо богатство на България, което сега не се използва пълноценно".

"Точно през този сезон от дърветата може да се добие най-много сок. От една бреза с диаметър 30-40 см може да се събере до 200 л сок. Всеки може да си достави тази напитка. В дървото се прави дупка със свредел до една трета от диаметъра. Слага се отдолу една ламаринка, която играе ролята на чучур. Отдолу се подлага съдът, в който ще се събира сокът, като преди това сме го завили с тензух, за да не се праши", казва Референта пред "България днес".

"Вечерта го оставяш и на сутринта отиваш и си взимаш пълна дамаджана. След това директно се пие. Може да се мие и косата с него при косопад, много помага. Носил съм сок от бреза на мои приятели в Рила, които за по-дълго време го запазваха с някакъв консервант. Ако на 10 литра от тази напитка се добави половин килограм захар, става като руския квас.“

Не е тайна, че Тодор Живков е обичал много ловните излети, а едно от любимите му стопанства в гората е именно "Кормисош“. "Това място беше със статут за правителствени гости, придружавани от държавни ръководители - спомня си Христо Христов. - Имаше и ловни къщи, стопанисвани от УБО. Правителствените гости се настаняваха в тези къщи. Така се запознавах с всички, които ги посещаваха. С Живков редовно разговаряхме. След 1989 г. до края на живота му редовно се срещахме в дома, където той живееше. Идвал е и в моята къща в Правец.“

Говори се, че именно при гостуванията на съветските лидери в родните ловни стопанства са били уреждани някои от най-изгодните договори за сътрудничество с вече бившата суперсила. "Живков умееше да направи така, че България да получава необходимите ни ресурси при много изгодни условия - връща лентата Референта. - Наистина мислеше за хората и искаше в нашата страна да се живее добре. Държеше много на качественото здравеопазване. И тогава имаше болести и вируси. Проблемите се решаваха с ваксини и карантина, но само за там, където има болни.

Съпругата на Живков доктор Мара Малеева помагаше да се ваксинират хората в Правец.“ Сега Референта, който е вече на 84 години, обича да се разхожда из брезова гора в местността Поленките край Правец. С гордост я нарича своя рожба. Защото именно той е инициаторът там да се засадят дървета.

"През 1990 г. поисках разрешение от кметството да залеся терена - казва Христо Христов. - Получих съгласие и взех брезови фиданки от горското стопанство в Етрополе, както и акации от Ботевград. Със съседа ми Марин Чорбанов се трудихме здраво, но свършихме добра работа. Засадихме и плачеща върба, както и няколко иглолистни дървета. Но най-много брези. За мен това дърво е символ на любов и радост от живота!“


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Уникална. Да ти пробив и аз една дупка в главата да ти излезе вредното налягане. Що за медия сте да ни занимавате с червени креатури цял живот лежали на гърба на българина и лижили задниците на партийните функционери. Аман от статии да ни обяснявате за миналото на разни комунистически лайнари и убийци. Да си каже този боклук как са хранили мечките в развъдници за да може да дойде Кубадински да ги стреля после за кеф. Негодници мръсни.
0
 
 
Стига сте ни занимавали с този човек. Умря отдавна, нямаме хубави спомени от неговото управление, пак имаше хора с много връзки, които нито работиха нито се пили потни вода и си живееха добре. Ако обичате тази физиономия не ни е интересна.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: