ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Много скоро отпада забраната за пътуване в страната с цел туризъм
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:27 / 07.05.2020Коментари (0)7359
© Нова тв
Забраната за пътуване в страната с цел туризъм ще отпадне, обяви министър Николина Ангелкова. Това ще стане след 13 май, когато отпада и въведеното преди два месеца извънредно положение. Депутатите от Правната комисия одобриха промените, според които здравният министър ще налага необходимите мерки след това.

Въпреки разхлабването на мерките в туризма, браншът по Южното Черноморие не е оптимист за летния сезон. Голяма част от хотелиерите са категорични, че няма да отворят, а други все още обмислят възможността да работят, изчаквайки промяна в обстановката.

 

В същото време концесионери на плажни ивици не приемат варианта - опрощаване на цяла или частична сума от платените такси, за да предоставят безплатно плажни принадлежности.

От следващата сряда вече ще можем да пътуваме като туристи. Заедно с извънредното положение ще отпадне и заповедта на министъра на туризма, която забранява осъществяването на пътувания с цел туризъм.

"С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите, и заведенията, които имат открити тераси и площи, да работят. Ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията", заяви министър Ангелкова.

Браншът по Южното Черноморие към момента не може да се зарадва на отпускането на мерките.

"Колко от българите ще имат отпуски и финансови възможности да пътуват по българското море и за какъв период от време?Дали те ще могат да пътуват за седмица, или за една нощувка, колкото да влязат в морето", коментира пред каДиана Колчева, председател на "Клуб на хотелиера".

Още по-притеснен е и браншът в най-големия туристически комплекс у нас – "Слънчев бряг". Там голяма част от собствениците на хотели към момента имат колебания дали въобще да отворят този сезон.

"В бранша има огромно напрежение, породено най-вече от тази неизвестност –кога и при какви условия ще бъдат разрешени туристическите пътувания в европейски мащаб. Това, съчетано с евентуална ниска заетост, би направило бизнеса ни нерентабилен", смята Теодор Пастърмаджиев, мениджър на хотел.

В същото време Законопроект на НФСБ предвижда компенсации за концесионерите на плажовете, когато бъдат премахнати цените на чадърите и шезлонгите.

"Ние предлагаме 50% компенсация, което означава, че не би трябвало да има проблем. И когато стане това наше предложение, когато бъде прието от НС, всички различни мнения няма да имат никакъв смисъл", заяви Валери Симеонов, НФСБ.

От Министерството на туризма обаче излязоха с други цифри.

"Дали сме правна възможност за това концесионерите или наемателите да могат до 100%  да получат опрощаване на своето концесионно възнаграждение. Само обаче ако предложат безплатни плажни принадлежности", заяви Николина Ангелкова.

Тези, които искали да получат 50 или 20%  намаления на концесионното възнаграждение, трябвало задължително да намалят със същия процент цените на плажните принадлежности.

"Основният разход на всеки наемател на плаж се явява обезопасяването на плажа – спасители, медицински лица, хората, които чистят, както и тези, които поставят и обслужват чадърите и шезлонгите. Дори да ми премахнат целия наем, на 100% безплатни чадъри и шезлонги няма как да дам", изчислява Николай Димитров, концесионер на плаж в Крайморие. 



Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: