ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Българка в Белгия: Получаваме по 1641 евро помощ тук, а в България - 375 лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:51 / 06.05.2020Коментари (163)28638
©
Белгия даде по 1291,69 евро на самоосигуряващите се без деца и по 1614,10 евро – хората със семейства. На този фон у нас бяха отпуснати по 375 лева еднократна помощ на пострадалите от кризата с вируса. В Белгия обаче на работниците и чиновниците са изплатени 80% от заплатите като обезщетение. Това съобщава за в. "Борба" от Брюксел Нина Атанасова, български културен посредник.

По думите й в Белгия няма масова истерия, мерките за помощ на хората и фирмите са много адекватни. Нина Атанасова е от Полски Тръмбеш и работи към организация по интеграция в Брюксел като български културен посредник - медиатор и преводач към посолството ни в Брюксел от 25 години. Тя има и собствено бюро за преводи и консултации, където помага на наши фирми и сънародници, които имат нужда от помощ по интеграционни въпроси или конфликти с местната власт. Съвсем наскоро Нина направила и блог за важна информация, където публикува най-важните теми.

"В Белгия живеят 187 националности, както в Америка, но няма масова истерия, въпреки че страната е на водещо място по заразени и починали на 11 милиона население – над 40 00 заразени и над 7000 починали. Има отделен канал, който следи "Корона новините", а другите телевизии имат много умерен подход, цели се да не се всява паника", разказа Нина. Мерките за помощ на хората и фирмите са много адекватни, по 1291,69 евро са получили самоосигуряващите се без деца, 1614,10 евро са отпуснати на хората със семейства. На работници и чиновници са изплатени 80% от брутните им заплати като обезщетение. Всички ресторанти, кафенета, фризьорски салони и други фирми от бизнеса, които трябвало да затворят задължително, са получили по 4000 евро безвъзмездна помощ. Плащанията по кредитите са отложени до 30 септември т.г.

Когато истерията около вируса започна, много българи изпаднаха в безтегловност. В Белгия има над 60 000 българи, 80% от тях не говорят добре езиците френски, немски или холандски и не можеха да се ориентират какво става, не знаеха как да подадат документи за обезщетения. Много от тях се втурнаха към посолството да се опитат да получат информация. По този повод направих като преводач и медиатор блога, където почти ежедневно поставям информация от преведени статии и изказвания на министри, както и процедури на подаване на документи. Информирах посолството, че може да насочва сънародниците ни да го четат и да задават въпроси. Имаше много българи, работещи като "командировани", но изоставени от фирмите си без работа и без възможност да се придвижат до България. Имаше и много хора без достатъчния стаж в Белгия, за да имат право на помощи, както и други, които не можеха да се справят с документите за обезщетения. Много от тези българи реагираха с благодарност на информацията в блога ми. Какво ще се случи оттук нататък в Белгия? Съветът за национална сигурност е взел решение за постепенно, на етапи отпускане на мерките.

"Направихме сериозни жертви. Сега е моментът да погледнем към бъдещето", заявил премиерът Софи Уилмс. Отпускането на мерките в Белгия е разделено на фази. На 4 май, освен магазини за хранителни стоки, работята и магазини за домашни любимци, градински центрове, будки, вестници и аптеки, магазини за платове и мебели. Всички компании, включително тези от несъществени сектори, могат да рестартират, ако спазват правилата за социално дистанциране. Всички пътници след дванадесетгодишна възраст трябва да покрият устата и носа си с маска, шал или друга материя в градския транспорт. Не само в самите превозни средства, но и на входа на сградите и платформата. От 11 май всички магазини могат да се отварят отново, без дискриминация по размер или сектор, като, разбира се, трябва да спазват правилата за социално дистанциране. Спортните дейности на открито и безконтактни отново са разрешени с участието максимум на двама души (или повече, ако хората живеят под един покрив). Разрешението се отнася например за тенис, риболов, голф, лека атлетика, каяк. Физическите и спортните занимания могат да бъдат разширени до повече от двама души (след оценка). Може да се обмислят еднодневни екскурзии в интериора (след консултация).

Училищата може вече да имат пробен старт на 15 май, истинското възобновяване ще последва на 18 май за децата от 1-ви, 2-ри и 6-и клас, за деца от 3-ти, 4-ти и другите класове – от 28 май. В клас могат да влизат максимум десет ученици и един учител. Трябва да има поне 4 квадратни метра на ученик и още 8 квадратни метра за учител. Задължително всички учители и ученици от дванадесетгодишна възраст и нагоре носят маска за уста. Обмисля се възобновяването на музеите, но при условия. Проверява се дали и при какви условия контактните професии, като фризьори, могат да възобновят дейността си. Проучва се възможното и постепенно отваряне на ресторанти, а по-късно и на кафенета и барове.

В края на май ще бъде взето решение дали да продължат лагерите за младежко движение и летни стажове, или не. Обмисля се и възобновяване на многодневни пътувания в страната и в чужбина, откриването на туристически атракции, като зоологически градини и увеселителни паркове. Масовите събития ще продължат да бъдат забранени до 31 август, но ще се обмисли дали могат да продължат по-малките събития на открито.

Мярката около браковете и погребенията не е облекчена. При браковете религиозната служба остава възможна в присъствието на съпрузите, техните свидетели и организатора на поклонението. Гражданските бракове се извършват, но само в присъствието на съпрузите, свидетелите и гражданския регистратор. На погребенията може да присъстват максимум 15 души, като се поддържа разстояние от един и половина метра.

Най-рано на 8 юни, след консултация с експерти, ще се проучи повторното отваряне на ресторанти и по-късни кафенета. Не мога да гарантирам, че на 1 септември учебният процес в Белгия ще започне нормално. Това заяви министърът на образованието Каролин Дезир. Коментарът й е в отговор на притеснението на родителите как ще се гарантира здравето на децата им.

"Разбирам тяхното притеснение, но ние няма да отворим училищата, преди да са взети всички санитарни мерки и мерките за социална дистанция", увери Дезир. Родителите, които не смятат, че трябва да изпратят децата си на училище, няма да бъдат санкционирани. Учителите ще се свържат с тях, за да разберат каква е причината за отсъствието на ученика и дали децата са подсигурени за дистанционно обучение у дома. Всички училища няма да бъдат отваряни по едно и също време от съображения за сигурност. Белгийските власти ще оборудват учебните заведения с дезинфектанти. Училищата, които не спазват всички противоепидемични мерки, няма да отворят врати за ученици, категорична бе Каролин Дезир.

"Според мен Белгия доста добре се справи с паниката, овладя я и хората се успокоиха. Никой не подозира измамни схеми, за каквито подозрения четем в българската преса. Хората добиха смелост, след като получиха в началото на април обезщетенията си за март, за април получават в първата седмица на май, а секторите, затворени до 8 юни – след тази дата в същия месец", разказа Нина Атанасова.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо е нужно да се сръвняват стандартите на Белгия и България? Там хората получават пари защото им спират всеки месец от заплатата. Здравните осигуровки не са 24 лв на месец. Получаваш това за което плащаш. Всеки е свободен да живее където си иска, няма смисъл от плюене. На мен повече ме тревожи, когато паднат визите за САЩ, тогава хиляди младежи ще отидат там с цел уж туризъм и ще си останат завинаги. Проблема е в ниските доходи, никой не е роб и длъжен да бачка на някой за 600-700 лв на месец. Ако не се краде толкова и има нормални условия за живот, никой няма да напусне България.
0
 
 
4ЕТА КОМЕНТАРИИТЕ И СИ МИСЛИА КОЛКО ЗЛОБЕН И ПРОСТ Е БАЛГАРИНА!
0
 
 
ВСЫКО НЕ6О В ЙИВОТА ИМА ЗЕНА ,ДА ,НО НОСТАЛГИАТА И ВИНАГИ ДАЛЕ6 ОТ БЛИЗКИТЕ!
0
 
 
Ами защо трябва да се сравнява Белгия с България
0
 
 
Никой не е взел и никой няма и да вземе в България само ония гербаджийски тулупи взеха това е истината
0
 
 
Да ходи в россия, там получават повече!
0
 
 
Тази госпожа е написала каква е ситуацията в Белгия и с някои насоки за българи които се затрудняват с необходимите документи.Само не разбрах на какво се дължат злобните коментари. Всичко описано е точно така в Белгия а вие защо се газирате толкова за мен е непонятно.
0
 
 
Кракта справка в Гугъл показва че това е една минимална заплата. И то не за всеки както пише в статията. Нека не сравняваме абсолютни стойности Икономиката ни е далеч зад белгийската. А и предвид че в Беглия смъртността е 1 на 1800 а при нас 1 на 180 000 ако толкова ви влече отивайте там
+1
 
 
Що тогава бягате у нас бе,като ви упре у дивия зора.Мишки.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: