ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Официално: Ето кои мерки в Пловдив отпадат и кои остават! Облекчен режим за гражданите, новости в подкрепа на бизнеса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:14 / 05.05.2020Коментари (2)22028
© Plovdiv24.bg
Във връзка с последната заповед на министъра на здравеопазването по предложение на Общинския кризисен щаб кметът Здравко Димитров предлага следните нови мерки:

За бизнеса 

Община Пловдив ще внесе предложение в Общинския съвет за периода от 13 май до 31 август 2020 г. да бъдат освободени от заплащане за терени с маси за открито сервиране обектите, които бяха затворени за времето на извънредното положение.Освен това Общината ще внесе предложение в Общинския съвет за намаляване с 50% размера на наема на заведенията, които по време на извънредното положение са извършвали дейност в намален обем, като са приготвяли храна.

Община Пловдив ще предложи на Общинския съвет до 20 ноември да бъдат разсрочени таксите за месеците май и април за издадените разрешения за поставяне на рекламно-информационни елементи, като за това време няма да бъде начислявана лихва за забавяне.

Съгласно заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от 6 май (сряда) се допускат посещенията на открито (градини, тераси и други) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници, при стриктно спазване на обявените противоепидемични мерки. 

Изпълнението на мерките ще се контролира от две институции. Българската Агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще отговаря за спазването на санитарно-хигиенните норми в кухните, а РЗИ ще следят за спазване на отстоянието от 1,5 м между масите навън.

"Синя зона“ остава безплатна до 13 май

Паркирането в "синя зона“ остава безплатно до края на обявеното извънредно положение (13 май). Във връзка с поетапното облекчаване на мерките, се очаква засилване на трафика в града, затова Община Пловдив ще възстанови нормалния режим за паркиране в "Синя зона“ срещу заплащане от 14 май.

В сила остават следните мерки:

За градския транспорт

Към момента градският транспорт ще продължи да работи с неделно разписание, но с допълнителен брой коли с над 70 места в часовете, когато хората отиват и се връщат от работа – от 05:00 до 09:00 ч. и от 16:00 до 19:00 ч. При установяване на увеличен пътникопоток, ще се пускат допълнителни автобуси по линиите. Остават изискванията за дезинфекция. Съгласно разпорежданията фирмите превозвачи са задължени четири пъти на ден да извършват цялостна дезинфекция на автобусите, обслужващи всички линии от Общинската транспортна схема. За целта е необходимо на последните спирки да се дезинфекцират дръжките на вратите, дръжките на седалките, кормилото, да се мият подовете на автобусите и други части от тях, до които имат достъп пътниците.

Мерките за спорт и отдих остават непроменени

Съгласно заповедта на здравния министър от 26 април и решението на Общинския кризисен щаб, в Пловдив остават отворени 9-те зони за разходка, като първоначално обявените часове и мерки за спазване на социална дистанция остават в сила. 

Остава в сила забраната за карането на велосипеди на Гребната база. Припомняме, че предприетите мерки се налагат с цел да се осигури максимална дистанция и безопасност при разминаването на хора, които се разхождат по алеите на Гребната база. Колоездачите могат да използват всички останали велоалеи в града.

Фитнесите на открито и детските площадки остават затворени за ползване. Общинският плувен басейн "Младост“ ще заработи от следващата седмица, но само за тренировки на ученици от Спортното училище. Контролът по изпълнение на мерките ще бъде извършван от инспектори на РЗИ – Пловдив.

Без маски на открито

Напомняме, че със заповед на здравния министър на 1 май беше отменено задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места. Всички лица, които се намират на открити обществени места (в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и противоепидемичните мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата. 

Въпреки че на национално ниво въведените противоепидемични мерки се облекчават и постепенно настъпва завръщане към нормалния ритъм на живот, сега, повече отвсякога, е нужно да сме дисциплинирани и отговорни, защото разпространението на COVID-19 не е отминало.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 05.05.2020 г.
0
 
 
Безсмислено е едни паркове да са отворени, а други затворени.
0
 
 
Забрави ли сте да запишете, че отваряте парковете, защото са пълни с народ и пейките се ползват по предназначение. Ако не сте , ако можете се опитайте да направете така че " ЗАПОВЕДТА " да се преведе в изпълнение.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: