ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 в Пловдив и областтаCOVID-19 в България COVID-19 по Света
Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани:
4015 96 (2.4%) 2116 45 461 1 197 (2.6%) 19 159 45 035 410 1 182 522 (2.6%) 32 848 199
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюГалерииЛичностиСтатистики
Спортните новини: Днес (13) | Вчера (12)
Ректорът на УХТ: Интересът към университета нарасна - пандемията показа, че хранителната индустрия е сред най-устойчивите
Автор: Адриана Георгиева 12:01 / 06.05.2020Коментари (6)7192
© Plovdiv24.bg
- Проф. Моллов, как работи Университетът по хранителни технологии в рамките на въведеното извънредно положение и след като е в ход изпълнението на вашата смарт програма за управление?

- Обявената от СЗО пандемия по повод COVID 19 и въведеното в тази връзка извънредно положение в нашата страна създадоха условия за работа, за които никой не беше предварително подготвен. В това число и университетите, чиито ръководства макар и донякъде съгласувано, избраха различни подходи за осъществяване на учебната дейност – от пълно преустановяване заради прилагането на санитарно-хигиенните мерки до онлайн обучение от първия ден.

За десетина дни УХТ стартира дистанционно обучение, прилагайки единна и леснодостъпна за студенти и преподаватели електронна платформа. Отначало си представяхме, че това ще е временно решение, но добрите резултати, които отчетохме по отношение на редовното обучение в интернет среда, ни дадоха основание да се обединим около дистанционното приключване на семестъра. Същият подход ще приложим и по отношение на студентите в задочна форма на обучение. Едновременно с това подготвяме цялостно доизграждане на мрежовата инфраструктура на университета, което ще ни предостави добри възможности за постепенно преминаване към цялостно електронно управление на процесите.

Успехите ни окрилиха да експериментираме с провеждането за първи път на предварителен онлайн изпит за прием на студенти за учебната 2020/2021 година в края на април. Резултатът е много добър, поради което продължаваме с активната положителна кадидат­студентска кампания и планираме приемен изпит на 17 май, а съвсем скоро ще обявим и нова дата през юни.Отчитаме завишен интерес към нашия университет, вероятно свързан с разбирането, че в условията на пандемия хранителната промишленост е сред най-устойчивите.

По този начин пандемията се оказа не само предизвикателство, но и добра възможност за нас. Тя катализира изпълнението на Смарт програмата за управление, крайъгълен камък в която е дигитализацията на процесите и въвеждането на дистанционно обучение в УХТ. Вече никой не оспорва необходимостта от внедряване на новите технологии – психологическата бариера е преодоляна, което ми дава основание с още по-голяма устременост да работя за електронизацията на университета.

- Могат ли академиците и учените от УХТ да бъдат част от борбата с вируса?

Моите колеги в УХТ са високо отговорни и интелигентни граждани. Те си останаха вкъщи и приеха предизвикателството да пренастроят редовния учебен процес към онлайн обучение в много кратки срокове. Моите адмирации за усилията им! Това е и техният основен принос в прекъсването на веригите за разпространение на вируса.

Убедено считам, че предстоящите анализи на разразилата се световна криза ще провокират нови научни разработки и модификации на учебни дисциплини, свързани с необходимостта за поддържане на високо санитарно-хигиенно и технологично ниво на производството и търговията с храни.

- Ще имат ли студентите в последен курс възможност да завършат: провеждат ли се изпитни сесии, ще има ли организирани защити на дипломни работи в рамките на тази учебна година?

Разбира се, на студентите в четвърти курс ще бъде предоставена възможност да завършат своето обучение и да се дипломират в рамките на учебната година.Предвиждаме следните промени в сроковете: редовният семестър ще завърши до 31 май, с осигурена възможност за текущо или изпитно оценяване по изучаваните дисциплини. Преддипломните стажове ще се проведат и защитят до 31 август във форма и по начин, решени от специализиращите катедри. Ликвидационната сесия (включително и за дипломантите) ще се проведе в периода от 24 август до 6 септември. Предвиден е също и срокът за защитата на дипломни работи и явяване на държавен изпит – от 23 до 30 септември.

- Как точно ще протече кандидатстването за следващата учебна година?

Не променяме начина на кандидатстване в университета. Желаещите биха могли да подадат своите документи и да ползват оценките от държавните зрелостни изпити. Предварителният онлайн приемен изпит е една допълнителна възможност за кандидати, които са завършили преди години и не са държали матура. Той е също шанс за постигане на по-добра оценка и конкурентоспособност при избора на желаната специалност. Повече информация по този въпрос ще намерите на сайта на УХТhttp://uft-plovdiv.bg/.

 - Какво очаквате от следващата учебна година, ако положението с вируса остане същото?

Ако на есен станем свидетели на нова вълна на пандемията и отново се въведе извънредно положение в страната, със сигурност дистанционното онлайн обучение в реално време ще се превърне в основна форма. Готвим се за подобен сценарий. Но нека да подчертая: Със или без коронавирус и независимо от свързаните с него усложняващи обстоятелства, ние ще продължим да реализираме Смарт програмата на управление, а това означава, че ще продължим да развиваме дистанционната електронна форма на обучение, включително на чужд език за чуждестранни студенти.

 - С редакцията на Plovdiv24.bg се свърза магистър по "Безопасност на храните“ от УХТ. По думите му, от 2 години се опитва да запише докторантура по "Биотехнологии“ в УХТ, но не успява поради липса на държавни поръчки. Може ли да се направи нещо по този въпрос?

За учебната 2020/2021 година в предложението на УХТ до МОН относно приема на редовни докторанти по държавна поръчка има включени три бройки за професионално направление 5.11 "Биотехнологии“, докторска програма "Технология на биологично активните вещества". Всички желаещи ще имат необходимите основания да кандидатстват.

- Преди няколко години в УХТ се разразиха скандали, в които студенти обвиняваха преподаватели във вземане на подкупи. Какво е положението сега?

Доколкото съм информиран, съдът на две инстанции се произнесе ясно и недвусмислено по казусите, които визирате. На тази основа не бих ги нарекъл "скандали“. Те обаче са повод за действия и мерки, насочени към предотвратяването на подобни случаи в бъдеще.

Вземането на подкуп от позицията на силата е изключително гнусно и омерзително деяние, което в никакъв случай не бива да се толерира. Но не мога да се съглася с опетняването на името на университета и академичната му общност, защото в УХТ се трудят преподаватели и служители с висок морал, които честно и почтено обучават и възпитават младите хора.

- Правят ли се програми в УХТ за млади учени?

За втора поредна година в нашия университет се реализира националната програма "Млади учени и постдокторанти“, по която в настоящия момент са назначени четирима млади учени и трима постдокторанти. Някои от младите учени от УХТ са включени в националната научна програма на МОН "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“, която не само финансира научните изследвания, но и предвижда възнаграждение за участниците в научните колективи.

- Послание към бъдещите студенти!

В управленската си програмата съм записал:

"Нашите студенти принадлежат към "поколението Z" – това са дигиталните младежи, които учат и обработват информацията различно от нас, предпочитат да пишат в WhatsApp и Viber вместо да разговарят, живеят в социалните медии, мислят smart и имат различни очаквания …Техният основен партньор сме ние – преподавателите, призвани и посветили живота си да създадем професионална и житейска перспектива за тях.“

"Съзнавам, че сме отговорни за три поколения – да съхраним наследството, което ни завещаха нашите интелектуални бащи, основателите на УХТ, и не само да останем на висотата на тяхната кауза, но да предадем на нашите студенти най-ценния урок – този по професионална и житейска почтеност.Стратегическата задача пред нас днес е да възстановим значението и имиджа на УХТ като реномиран национален център за висше образование и наука. Да превърнем УХТ във "втори дом" за нашите студенти, където те могат да срещнат своите ментори, приятели и бъдещи бизнес-партньори.“

Ще добавя само: Драги студенти, доверете ни се!

Проф. д-р инж. Пламен Моллов е ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив от декември 2019 година. Той е роден в Пловдив на 9 септември 1958 г. Завършва Висшия институт по хранително-вкусова промишленост  през 1984 г. със специалност "Технология на животинските хранителни продукти, консервирането и общественото хранене". Минава през всички научни нива и през 2009 г. защитава професура. За периода 1999-2016 г. ръководи катедра "Консервиране и хладилна технология" в УХТ.  Изкарал е два мандата като народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание. Шест години председателства Националната лозаро-винарска камара, след което две години е изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Има редица специализации в България, Германия, Белгия, Холандия, Великобритания. Автор и съавтор е на 10 книги и многобройни научни публикации в областта на храните. 
Още по темата: общо новини по темата: 6572
29.10.2020
29.10.2020
29.10.2020
29.10.2020
29.10.2020
29.10.2020