ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ресторантьор: Трудно ще се справим само с 30% отворена площ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:56 / 04.05.2020Коментари (2)3963
©
Как ще заработят заведенията след Гергьовден при условието за отстояние между масите и по 4 души максимум на маса?

Новите правила за частично отваряне на кафенета и ресторанти в откритите им части бяха въведени като част от разхлабването на ограничителните мерки, свързани с извънредното положение, предаде БНР.

С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това мнение изрази пред "Хоризонт“ Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но "предизвикателствата са много големи“.

Димитров посочи, че този сектор няма да мине "без помощта на държавата“, защото е бил 100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19. При отваряне на около 30% процента от обема на обекта, при това само отвън, много трудно ще се справим, декларира той.

Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец, допълни Димитров.

При свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било "равносилно на убийство“, коментира Атанас Димитров, като все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цени в кафенетата и ресторантите.

Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза, заяви още Атанас Димитров.

"Това е психоза. Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си“, отбеляза той и припомни, че много от хората сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси. Димитров вижда една от ползите от частичното отваряне на заведенията в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот.

Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети, каза още Атанас Димитров. Той апелира за намаляване на ДДС в туризма.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пълна простотия, и преди ресторантите работиха на тези проценти, просто ще трябва да се ходи с час за ресторант. За платежоспособноста е прав, нямат ли хората пари, ще си седят вкъщи и само ще събират докато дойдат по добри времена. Пример: Аз съм съкратен, незнам дали ще намеря работа, 1во кафето вкъщи е 20ст (няма да ходя на кафене), ресторанта ми е скъп(ограничавам и това ще си готвя имам време), за дискотеки пък въобще и няма да помисля. Време е скъпите работодатели да се замислят, хората които ви работят са капитала ви, те консумират, плащат сметки, и ред други потребления от които бизнеса няма да се отключи. Когато има потребители на ниско равнище тогава всичко ще се рестартира.
+1
 
 
Срамно е да не мрънкаш, трябвало да се изчака с тази мярка още седмица или десет дни! Ами който иска, може да чака колкото си иска! 30% от капацитета на заведенията е напълно достатъчен, напливът няма да е много голям. Хората ще продължат да се пазят както здравословно, така и финансово! Даже и с този капацитет заведенията не вярвам да се изпълят.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: