ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доц. Мангъров: В България има над 300 000 с коронавирус
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:19 / 23.04.2020Коментари (27)14694
© БГНЕС
Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас и "при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече“, като не е изключен втори пик на заболеваемостта. Мнението изрази пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София. Мангъров беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

"Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи“, коментира Атанас Мангъров, запитан за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

"Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 хиляди души, които вече са били заразени. Това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили,“ коментира той.

За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров.

"Които до момента са направили около 2500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване,“ обясни специалистът.

"Това е малко. За да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона“, категоричен е Мангъров.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. "Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса.“

"Това е същото, което се прави по време на избори. Не е нужно да изпиеш цялата чаша, за да разбереш, че е горчива. Това са статистически методи, с които се установява степента на разпространение на вируса в случая сред населението. Както преди избори се установяват политическите нагласи на населението. Колкото повече хора се изследват, толкова по-достоверно ще бъде това изследване“, подчерта Атанас Мангъров.

Смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни, поясни още той.

Атанас Мангъров потвърди, че над 70 на сто от населението трябва да бъде заразено, за да се формира т.нар. стаден имунитет.

"В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група“, коментира той и във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимпомно протичане на коронавируса при децата.

"Децата са може би най-застрахованата от коронавирусната инфекция група. Те и да се заразят, няма да им се случи нещо лошо. Не е това нещото, от което родителите трябва да се страхуват. Те би трябвало много повече да се страхуват от другите заболявания, за които се правят ваксините и би трябвало спокойно да отидат и да си ги поставят. Безсимптомното протичане не е противопоказание да се отлагат ваксините. Ако детето е клинично здраво, ако докторът го прегледа и установи, че клинически му няма нищо, то спокойно може да бъде ваксинирано. Няма да му се случи нищо лошо, дори и да е заразено с този вирус,“ обясни доц. Атанас Мангъров.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Казаха ,че стадния имунитет не е панацея бе пе*ерас. Има повторно заразени. И си оправете статията. Не е казал,че има над 300000 с коронавирус ,а че върху толкова е преминал вируса.
Aнонимен
на 23.04.2020 г.
0
 
 
Мангъров е човека единствен който казва нещата правилно
+2
 
 
Хора, не го подценявайте това! Смъртността хич не е основният фактор тук! Има много неизвестни и известни, които не се говорят и са доста притеснителни. Знаете ли, че едно изследване на 416 хоспитализирани души с вируса, е регистрирало 20% увреждане на сърцето. Друго изследване на 200 хоспитализирани пациента е установило 27% отказ на бъбреците и 59% поне частично увреждане на бъбреците. Друго изследване е установило 5-10% мозъчни увреждания. Като се добави и факта, че около 180 души в Южна Кореа тестват отново положително за вируса след излекуване и се вземе под внимание приликата на този вирус с вируса на Нипа, който остава доживот в човек и може да се реактивира по всяко време, като се "крие" в невроните на мозъка. Като цяло има супер много неизвестни още, а нещата които са известни са тревожни най-малкото. Сега не е моментът да се правим на големи мъже и тарикати, сега е моментът да сме малко смирени и да си налягаме малко парцалите. Все още няма никакви доказателства за този така наречен стаден имунитет. Заключенията на Доц. Мангъров са много съмнителни, защото той допуска че в лабораториите се тестват всички на случаен принцип. Там ходят най-вече болни или хора, които са почти сигурни, че са го изкарали. Излиза, че от тази извадка около 4-5% са го изкарали наистина или са болни в момента. Това не значи, че 4-5% от населението е болно.
0
 
 
пика ще е на зиг заг или на тласъци като секса-проф Тюхчев
+3
 
 
Този човек е устоял на геребрастията, запазил е професионализма си. Хубаво е да се чуе истината от специалист, макар че, и много други хора вече усетихме циркаджийските номера на НОЩ.
-4
 
 
Никой не го слуша, защото не е добре със здравето тоя човечец!!!При неговата идея да се заразят 70%, това означава 4900000 българи.По официалната статистика на СЗО и профила на българското население по възраст и здравословно състояние - ще загинат мин. 15%, т.е. 735000 българи ще си отидат от този свят! Т.е. ще изчезнат напълно всички хора над 65 години в България. Това означава всички майки и бащи ще бъдат изгорени и ще ви дадат шепа прах от тях! Ето на това обричате родителите си, дали живота си за вас - егоисти ненаядени!
+3
 
 
Факт е, че никой, който чувства лека форма на Ковид19, не би се съгласил, да го тикнат в болница за 1 месец и да бъде опитно зайче. Отиват само тези, дето са на умиралка .. и те са статисиката ;)
+3
 
 
Защо никой не го слуша тоя човек. Защо е тоя инат и тая жажда да се насажда страх . Ще си умрат на ината за да докажат грешните си решения, които вземат и продължават да взимат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: